Binnenstad Zuid zit verveeld met omleiding

Het handelscomité Binnenstad Zuid is niet te spreken over de verkeerssituatie in de Hoogstraat sinds begin augustus, die verkeer vanaf de Brusselpoort richting binnenstad tot eind dit jaar niet meer toestaat. Vooral het uitblijven van betere bewegwijzering van de omleiding en de commerciële schade als gevolg daarvan leiden tot protest.

Als gevolg van de afbraak van een pand en de bouw van een handelsruimte met drie appartementen op de vrijgekomen ruimte, verspert een bouwkraan sinds begin vorige maand de helft van de Hoogstraat aan het kruispunt met de Brusselpoort. Omwille van de verkeersveiligheid heeft het Mechelse stadsbestuur bij de start van de werkzaamheden een aantal voorlopige verkeersmaatregelen ingevoerd. Zo is de Hoogstraat tot het vertrek van de torenkraan een eenrichtingsstraat voor verkeer vanuit hartje Mechelen tot de Brusselpoort en moet verkeer richting Korenmarkt omrijden via Koningin Astridlaan en Adegemstraat.

Moeilijke bewegwijzering

Het handelscomité Binnenstad Zuid heeft het moeilijk met de huidige situatie, vooral dan met de bewegwijzering van de omleiding. Enkele leden hebben daarom maandag zelf kartonnen pijlen aan de Hoogstraat opgehangen. “Vanaf het begin van de werkzaamheden vragen we een betere bewegwijzering naar de Hoogstraat, die tenslotte toch een belangrijke invalsweg naar de binnenstad is. Een tijdje geleden is ons verbetering beloofd, maar in praktijk is daarvan nog niets terechtgekomen”, stelt voorzitter Guido Verlinden van Binnenstad-Zuid.

Het handelscomité vraagt zich af of een omleiding überhaupt wel nodig is. “Volgens ons is het onvoldoende onderzocht of de bouwkraan niet elders kon worden geplaatst. Als het toch niet anders kan, zien we het eenrichtingsverkeer trouwens liever in de omgekeerde richting”, stelt Guido Verlinden. “Aan de werf kruist het verkeer dat ’s ochtends de stad uit wil de honderden fietsers die weer naar school rijden. Dat leidt tot levensgevaarlijke toestanden. Maar volgens de politie is eenrichtingsverkeer in omgekeerde richting geen optie omdat het verkeer dat de stad uit wil dan in te lange files staat.“

Extra signalisatie

De actie heeft maandag meteen tot resultaat geleid, want in de loop van de dag werd al extra signalisatie aangekondigd. “Aangezien de aannemer van de signalisatie niet tijdig kon instaan voor de nodige bijkomende signalisatie, hebben de stadsdiensten daarvoor gezorgd”, zegt burgemeester Bart Somers (Open Vld). Diensten van het Vlaams Gewest plaatsen vandaag eveneens een extra verkeerslicht.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio