Herentalsesteenweg gaat dicht

Op de Herentalseesteenweg in Lichtaart (Kasterlee), tussen de Schoolstraat en de Olensteenweg, sneuvelen volgende week om veiligheidsredenen 35 monumentale bomen. De baan wordt een week lang afgesloten. Wie naar Bobbejaanland wil, moet de omleiding via de E34 volgen. In de plaats van de eiken komen er linden.

De N123 tussen Lichtaart en Herentals is een van de fraaiste verbindingswegen van onze provincie. Al zowat 100 jaar wordt het begin van de weg, in Lichtaart, afgeboord met ­Amerikaanse eiken. Daar komt nu verandering in.

Stormschade

Na een storm in het voorjaar van 2007 begaf een van de bomen naast de weg het en viel vlak naast een huis. Hoewel de weg niet onder de verantwoordelijkheid van het gemeentebestuur van Kasterlee valt, vroeg de gemeente daarop aan het Agentschap voor ­Wegen en Verkeer (AWV) om advies over de gezondheidstoestand van de bomen.

Volgens AWV zijn de bomen kaprijp en is er gevaar voor de openbare veiligheid door vallende takken en omvallende bomen bij noodweer. Daarom moeten ze weg. “De kapping zal pijn aan het hart doen, maar we wilden ons toch indekken. We konden niet het risico lopen dat het gemeentebestuur bij een eventueel ongeval met de vinger zou worden gewezen met het verwijt dat we niks hebben gedaan,” zegt Geert ­Andries van het gemeentebestuur van Kasterlee.

Verkeershinder

Het vellen van de ongeveer 35 bomen zorgt ervoor dat de weg een week lang wordt afgesloten voor alle verkeer, inclusief voor fietsers. Aan de bewoners van de Herentalsesteenweg wordt gevraagd om hun auto tijdens de werkuren in een aanpalende zijstraat te parkeren, om schade te voorkomen.

Bewoners van de ­Lichtaartseweg in Herentals mogen volgende week dan weer rekenen op een flinke toename van de drukte, want alle verkeer richting ­Bobbejaanland moet op de E34 een afrit verder rijden, tot aan de afrit Lille. Vooral de Nederlanders zullen het pretpark dus tijdelijk grotendeels via ­Herentals bereiken.

Andries belooft echter beterschap. “De kapping zal in het begin een troosteloos zicht opleveren, maar ze bomen worden in het voorjaar vervangen door een dubbele rij linden. Zo blijft Lichtaart zijn groene ­inkompoort behouden.”

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio