Onvrede in Bazelse wijk

De bewoners van de Mandenmakerslaan in Bazel zijn boos. Hun huisbaas, de Gewestelijke Maatschappij voor Huisvesting in Beveren, heeft hen laten weten dat ze geen poortjes, sierbogen en andere verfraaiingen in hun tuin mogen hebben. Als alles niet is weggehaald tegen acht september, doet de maatschappij het zelf.

In de Mandenmakerslaan staan huurhuizen van de Gewestelijke Maatschappij voor Huisvesting. Achteraan hebben ze een terrasje, met aangrenzend een paar vierkante meter gras. Die groene strook is gemeenschappelijk, en omzoomd met een haag. Je kan zo van tuintje naar tuintje wandelen, tussen de huizen is er geen afscheiding.

Nogal wat bewoners hebben aan hun tuintje wat veranderd. “Een poortje om spelende kinderen en loslopende honden weg te houden. Hier en daar staat er een sierboog, nog wat plantenbakken en een paar mensen hebben een paar tegels aangelegd.” Aan het woord is één van de huurders, maar ze benadrukt dat ze namens de groep spreekt.

Brief zonder antwoord

Een paar weken geleden kregen de bewoners een brief van de huisvestingsmaatschappij. Daarin staat te lezen dat het reglement verbiedt dat er hekjes worden geplaatst, planten en constructies hoger dan de haag, en dat het gemeenschappelijke karakter van de strook gras moet worden gerespecteerd.

“We moeten alles weghalen tegen acht september. Doen we dat niet, dan laat de maatschappij het doen op onze kosten. Dat pikken we niet”, zeggen de huurders. “Het is hier mooi en verzorgd. Hier staan geen tralies, alleen maar kleine poortjes. We begrijpen niet waarom dat niet kan. Op de vraag waarom alles weg moet, krijgen we ook geen antwoord. Maar we laten ons niet doen!”, klinkt het strijdvaardig.

Duidelijke afspraken

Kurt Herregodts, adjunct-directeur van de Gewestelijke Maatschappij voor Huisvesting, stelt dat de bewoners een herinneringsbrief kregen. ”Om hen te wijzen op de afspraken die werden gemaakt bij het afsluiten van het huurcontract. Bij het bouwen van de wijk, is ervoor gekozen om een soort woonerf te maken. Veel gemeenschappelijk groen dus.”

”Dat concept willen we in stand houden, maar we merken dat veel mensen hun gebiedje afbakenen. En dat kan niet. Toen de huurders hier kwamen wonen, wisten ze dat dit het opzet was. Veel groen met een openbaar karakter, en wat minder privacy en eigen ruimte. Dat moet ook zo blijven. Op acht september zullen we de toestand ter plaatse evalueren, en dan per bewoner bekijken wat er moet veranderen.”

Mobiliteit en haven

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio