Mensen geloven écht in aangespoelde potvis + Foto's

Even leek het alsof er donderdagochtend vroeg een enorme potvis was aangespoeld op het Sint-Annastrand in Antwerpen. Het polyester gevaarte, een project van het Antwerpse kunstenaarscollectief Captain Boomer, zorgde in juli al voor verwarring in het Nederlandse Scheveningen. Maar voor wie nog niets over die stunt had gehoord, leek het dier op Linkeroever levensecht.

jvandermosten

Bekijk hieronder de slideshow van de vele bezoekers overdag (foto's Arlette Stubbe) en de slideshow van de constructie 's nachts (foto's Wim Hendrix).

Vol ontzag staren Pia Nicolaon (60) en Stefano Guarragi (61) naar het grote beest op het Scheldestrandje. “Indrukwekkend”, zegt Pia met een zucht. “Erg dat hij hier dood is aangespoeld hé. Hij is verloren gezwommen en uitgeput. Dat gebeurt toch niet zo gauw.” Ze denkt er geen seconde aan dat de vis wel eens nep zou kunnen zijn. Stefano is niet honderd procent zeker. “Maar ik denk toch dat hij echt is. Anders zouden al die wetenschappers hier niet zijn.”

Tegen de stank

Een paar meter om de potvis heen, staan dranghekken. De bezoekers blijven toestromen, terwijl twee mannen van het 'Instituut voor Natuurwetenschappen' op hun knieën bij het dier zitten, met een indrukwekkende koffer vol meetinstrumenten.

Een andere man besproeit de potvis met een tuinslang. “Tegen de stank zeker?” denkt Mathilde Maes (71). Ook zij gelooft dat het een echte potvis is. Ook al ligt hij wel héél ver van de vloedlijn. “Ze hebben hem waarschijnlijk al wat verder op het zand getrokken.”

Mythisch dier

Tot ’s morgens vroeg waren de mensen van Captain Boomer Collectief bezig om het gevaarte van zestien meter lang en 1.600 kilo zwaar op het strand te hijsen. Rond 8u ontdekten de eerste hondenbaasjes en wandelaars het beest. En ook daarbij zaten believers en nonbelievers.

“De gevoelens van mensen kantelen ook als ze ontdekken dat de vis nep is”, vertelt Bart Van Peel, initiatiefnemer van het project (en zoon van havenschepen Marc Van Peel, red.). “Dit is geen publiciteitscampagne voor het een of het ander, ons doel is om gevoelens los te maken bij mensen door de confrontatie met zo’n groot, mythisch dier.”

Boottochtjes

De politie, de afdeling Waterwegen en Zeekanaal en andere betrokken partijen waren allemaal op de hoogte van de stunt. Net zoals Flandria, dat donderdag al begon met speciale Scheldetochtjes naar Sint-Anneke.

Ook vandaag vrijdag vertrekt er tussen 13 en 18u ieder uur een Flandriaboot vanaf het Steenplein. De potvis blijft nog tot zaterdagmiddag op Linkeroever liggen.

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio