Koen Buyse start met nieuwe band Nitebytes

Koen Buyse start met nieuwe band Nitebytes

Koen Buyse start met nieuwe band Nitebytes

Op 14 november zal het vier miljoen minuten geleden zijn dat Zornik ‘Love Affair’ uitbracht, hun eerste single. Om dat te vieren plant de groep rond Koen Buyse een heus offensief. Er komt een single, een verzamelaar en een grootse live-show in de Ethias Arena in Hasselt die allemaal de titel ‘4.000.000 minutes’ meekrijgen. Volgend jaar plant Buyse ook een nieuw project: Nitebytes, dat meer elektronisch getint zal zijn.
Koen Buyse schreef onlangs nog een nummer samen met Roel Vanderstukken voor de cd van Stan van Samang en producete twee albums van Scala. Binnenkort trekt hij met de Leuvense broers langs de culturele centra voor ‘Luister naar de film’, waarin soundtracks centraal staan. Projecten genoeg, maar dit najaar staat Zornik helemaal in de kijker met een terugblik op de afgelopen zeven jaar, of omgerekend zo’n 4 miljoen minuten.

“Ik wilde alles wat met Zornik te maken heeft op een leuke manier samenvatten,” zegt Buyse. Er komt eind september een single en op 14 november een verzamelaar. “De verzamelaar bundelt singles - inclusief de nieuwe -, obscure opnames en B-kantjes én een dvd met dertien videoclips. Die clips zijn belangrijk voor Zornik en willen we ook een grote rol geven in de liveshow op 6 december in de Ethias Arena. Een show die ook een muzikaal overzicht zal bieden van al die jaren Zornik. Allesbehalve een gewoon concert: een rockoptreden, maar ook met elementen uit de theatertournee, een akoestisch gedeelte en met speciale gasten.”

Voor de nieuwe single werd een clip in drie dagen tijd in New York ingeblikt. “We hebben gefilmd in Central Park, op Brooklyn Bridge, Coney Island, Times Square, Chinatown... In die clip zullen hints zitten naar vroegere Zornikmomenten: ook daar vind je die terugblik dus in terug. De opnames verliepen vlot, al zijn we éénmaal aangesproken door de politie. Onze Amerikaanse medewerkers hadden echter het perfecte excuus: they’re from Belgium, they don’t know (lacht).”

Dansbaar
Volgend jaar lanceert Buyse met Bas Remans (bassist Zornik en Millionaire, red.) een nieuwe groep: Nitebytes. “Geen dance, maar wel dansbaar. Elektronisch en leunend op grooves. In februari moet een single uitkomen en in april hopelijk een album.”
Amen en uit voor Zornik? “Absoluut niet. Ik wilde gewoon niet meteen opnieuw een Zornikalbum schrijven. Als we volgend jaar optreden, zal het niet vaak zijn. Nitebytes zal dus op de voorgrond staan, maar ondertussen werken we in de achtergrond aan een nieuw Zornik-album. Zo houden we onze kopjes fris.”

Christof RUTTEN

4.000.000 seconds of Zornik, 6/12, Ethias Arena Hasselt. www.zornik.com
MEEST RECENT