Kermisgangers verzwelgen 1.500 liter IJzerband

IJzerband, het aloude bier van Pulderbos dat afgelopen kermisweek tijdelijk werd geherlanceerd, is zo goed als uitgeput. ”Buiten een paar dozen die eigenlijk al gereserveerd waren, is 1.500 liter opgedronken in vier dagen tijd”, stelt brouwer Guy Pirlot vast.

Het kermiscomité verzocht brouwer Guy Pirlot om nog eens ’het bier van hier’, de legendarische IJzerband van de familie Van Mechelen, na te brouwen. Omdat het recept van de originele IJzerband -dat al een halve eeuw nergens meer te verkrijgen is- onbekend is, baseerde de brouwer zich op getuigenissen.

In totaal werd 1.500 liter of 200 bakken nieuwe IJzerband gebrouwen. Na vier kermisdagen is de hele voorraad al uitgeput. ”Ik deed navraag bij drankenhandel Jurgen Dieltjens. Hij heeft nog een paar dozen staan, maar die zijn al gereserveerd”, zegt Guy Pirlot. “Zelf wil ik ook nog een paar flesjes houden. Ook in de cafés worden de laatste flesjes afgetrokken.”

Volgend jaar

De komende weken wordt geëvalueerd of de IJzerband volgend jaar voor de kermisweek een tweede keer in de brouwketels zal borrelen. ”Het staat vast dat het bier tijdens het jaar niet verkrijgbaar zal zijn.”

Mocht de IJzerband nog eens terugkomen, dan zal het gerstenat misschien in een boerderij in Zandhoven worden gebrouwen. ”Ik heb een hoeve op het oog om een brouwerijtje te vestigen. Dat kan nog wel even duren, want er zijn nog een hoop vergunningen nodig.” Guy Pirlot start nu in september alvast met het brouwen van de kerstversie van zijn bekende streekbier Kempisch Vuur.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio