Eén op drie rekruten verlaat het leger na twee jaar

Eén op drie rekruten verlaat het leger na twee jaar

Eén op drie rekruten verlaat het leger na twee jaar

Print
Maar liefst 30 procent van de Belgische militairen verlaat het departement na 2 jaar dienst. Dat meldt Sp.a-Kamerlid David Geerts.

In 2006 werden er 1469 militairen aangeworven, waarvan er nu nog 974 actief zijn (-30 procent). In 2007 werden er 1507 militairen aangenomen. Hiervan werken er nu nog 1161 bij het leger (-23 procent).

Geerts: "Meermaals heb ik in de bevoegde commissie vragen gesteld over de manier waarop de personeelspiramide opnieuw in evenwicht kon worden gebracht. Het Gemengd Loopbaanconcept, dat de paarse regering in gang zette, was voor mij een aanzet van oplossing. Ik ben akkoord met de kritiek dat dit lang uitgesponnen in de tijd is, maar men dient hervormingen op een menselijke manier door te voeren."

Paradox

"De uitstroom bij het departement Landsverdediging is echter onderhevig aan een paradox. Terwijl het voor oudere militairen niet goed lukt, blijkt de uitstroom veel hoger bij jonge militairen dan in andere departementen."

"Natuurlijk heeft dit deels te maken met de specificiteit van de job. Vele jongeren dromen ervan militair te worden, maar stellen dan vast dat ze niet geschikt zijn. De redenen zijn divers: de opleiding is voor hen fysiek en psychisch te zwaar, karige verloning voor beginnende militairen en aanlokkelijke andere arbeidsaanbiedingen", aldus David Geerts.

Nu in het nieuws