Mollenaar Jos Deliën wil lichaam afstaan aan ‘Körperwelten’

Van 28 augustus tot 11 januari 2009 loopt in de Kelders van Kuregem ‘Körperwelten 4’, de controversiële en confronterende tentoonstelling van de Duitse anatoom Gunther von Hagens, die de menselijke fysiologie toont aan de hand van meer dan 200 nieuwe authentieke menselijke specimens.

ssimons

Dankzij de technologie van dissectie en plastineren krijg je individuele organen, doorzichtige lichaamsdoorsneden en volledige lichamen te zien. Je komt oog in oog te staan met zowel zieke, uitgeputte als optimaal gezonde lichamen.

De tentoonstelling plaatst immers longen van rokers tegenover die van niet-rokers, gezonde levers tegenover levers met cirrose, zwakke harten tegenover gezonde harten en lichamen met een normaal gewicht tegenover lichamen met overgewicht.

Darmkanker

Jos Deliën (54) wacht een volgend leven als plastinaat. De gepensioneerde opvoeder- huismeester uit Mol gaf zich op als donor nadat hij in 2001 de tentoonstelling Körperwelten had gezien. “Ik heb het nooit luguber gevonden”, zegt hij. “Die blootgelegde lichamen, dat is een beetje kunst.”

Jos Deliën was een van de duizenden mensen die in 2001 de tentoonstelling in Anderlecht bezocht. De beslissing om zelf donor te worden, was snel gemaakt. “Ik was in die periode bezig met vragen rond het levenseinde. Ik werd behandeld voor darmkanker, maar wist niet of ik zou genezen.” De menselijke specimens op de tentoonstelling fascineerden Jos. “Als ik de mensheid ermee kon helpen, waarom niet, dacht ik. Mijn vrouw en zoon stemden ermee in.”

Dat er destijds verontwaardiging was over Körperwelten, vindt Jos onterecht. “Het is een vorm van wetenschap en ook een beetje kunst. Ik heb plastinaten gezien die me echt ontroerden.”

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio