Philip Dickmans tot bisschop gewijd na emotionele viering

Philip Dickmans tot bisschop gewijd na emotionele viering

Philip Dickmans tot bisschop gewijd na emotionele viering

Print
Het kippenvelmoment heeft hij opgespaard voor het slot van zijn wijding, als kersvers Braziliaans bisschop Philip Dickmans zijn familie uit Halen toespreekt in het Nederlands. “Ik kom uit een schone familie. Ik ben blij dat ge mij aan dit volk geeft.”

Twaalf jaar Brazilië hebben hem rijper, zelfverzekerd en wellicht ook gelukkiger gemaakt, maar ook als ‘monseigneur’ heeft ‘Flip’ Dickmans hoegenaamd geen last van kapsones of pilarenbijterij. De aanloop naar zijn wijding, die vrijdagavond om 20 uur (zaterdagnacht 3 uur Belgische tijd) plaatsvond, verloopt even informeel en ontspannen als altijd.

“Zenuwachtig? Nee, jong. Ik heb hier trouwens geen tijd om nerveus te worden.” Dan trillen zijn zussen Rita, Greta, Mia en Brigitte, broer Luc en schoonbroers Paul en Georges en schoonzus Rita meer: “Zoveel emoties, man man man toch.”

Geografisch middelpunt

Zijn bisschopswijding zal plaatsvinden op het centrale plein in Palmas. Die nieuwe stad – in ijltempo gebouwd sinds 1990 – is niet organisch gegroeid, maar helemaal gepland: een dambord van kaarsrechte boulevards met rotondes, afgezoomd met winkels en bouwblokken. Artificieel, en unheimlich voor wie hier als buitenstaander belandt.

Op het plein staat een podium met levensgroot de wapenschilden van de nieuwe bisschoppen: Philip, en zijn Poolse collega Romualdo Kujawski. Pukkelpop voor priesters De atmosfeer rond 19 uur is warmer dan dat bevreemdende stadsdecor. Dit lijkt wel Pukkelpop voor priesters: reuzenschermen, cameraploegen, popcornkarretjes, en een wirwar van mensen uit de hele regio, bussen uit zowat alle parochies, jong en oud, arm en minder arm. De eerste rij is voorbehouden voor de familie, achter hun trots gerechte ruggen naar schatting 6.000 (!) gewone Brazilianen. De soundcheck voor de reuzenboxen en voor de tv-ploegen die de wijding in het hele land uitzenden en via Vaticaanstad doorstralen naar Polen, mag er zijn: geen ‘test one two’, maar ‘Jesus! Jesus!’. Welkom in Brazilië.

Philip loopt in paarse bisschopssoutane - zijn handen gemanicuurd door attente parochianen, en met purperen sokken – door de massa: hij is de ster van de avond, wordt voortdurend aangeklampt en omhelsd, moet mee op de foto, en worstelt zich een weg naar de geïmproviseerde sacristie.

Tranen

Nog even laat hij zich helemaal gaan: monseigneur Dickmans poseert zingend met de Opglabbeekse priester Jan Croymans uit Sao Paolo en met Patrick Hoogmartens: ‘Limburg, Limburg allein!’. Zou de paus wel weten welke olijkaard hij benoemt? “Ik kan u verzekeren, hij is goed geïnformeerd”, haast Dominique Derkoningen, secretaris van bisschop Hoogmartens zich.

De stoet van honderden seminaristen, diakens, priesters, bisschoppen en aartsbisschoppen trekt zich op gang. De zussen pinken hun eerste tranen weg, broer Luc stormt met schoonbroers Georges en Paul het podium op voor foto’s voor het familiealbum.

Wat volgt, is een lange, intense viering, opgeluisterd met veel Braziliaans gezang. Het pauselijke decreet wordt voorgelezen, aartsbisschop Alberto verwijst in een lange homilie even naar erebisschop Paul Schruers. Om 21.30 uur volgt het hoogtepunt: de wijdelingen liggen minutenlang languit op de grond. Even later dragen ze het evangelieboek op het hoofd, worden ze rijkelijk gezalfd met olie, en ontvangen ze hun ring, staf en mijter.

.

Nu in het nieuws