Medische apparatuur in gevaar door crocs

Medische apparatuur in gevaar door crocs

Medische apparatuur in gevaar door crocs

Print
De onder verpleegkundigen razend populaire Crocs liggen onder vuur omdat ze problemen zouden veroorzaken in de operatiekamer. Aanleiding is een incident in een Zweeds ziekenhuis en een onderzoek van Oostenrijkse wetenschappers waaruit blijkt dat het schoeisel niet antistatisch zou zijn. De Belgische ziekenhuizen voeren voorlopig nog geen Crocs-verbod in.

Dertien ziekenhuizen in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen hebben de operatiekamer tot verboden terrein verklaard voor de Crocs. Ook op de afdeling intensive care zijn ze niet langer welkom. De Weense ziekenhuizen baseren zich op een recent rapport van de Oostenrijkse technische keuringsdienst. Het in het oog springende schoeisel kan volgens dit rapport voor problemen zorgen bij gevoelige hartapparatuur, het maken van röntgenfoto’s, een schok in het hart uitlokken en zou zelfs een explosie kunnen veroorzaken.

Verbod

In Zweden geldt al langer een Crocs-verbod in de grote ziekenhuizen, nadat medische apparaten een black-out kregen. Een ziekenhuis in het Britse Zuid-Yorkshire heeft de Crocs verboden, omdat de grote luchtgaten meer kans op infecties geven en de drager een groter veiligheidsrisico loopt als deze bijvoorbeeld een injectienaald laat vallen. De Britse tabloid-pers maakte er meteen “de killer-Crocs” van.

Supergeleidend

Jos Vanoppen, verpleegkundig afdelingshoofd van Ziekenhuis Oost-Limburg had nog niet gehoord van het Oostenrijks onderzoek. “De Crocs zijn ook bij ons personeel populair. Bij ons geldt wel de regel dat de werkschoenen enkel en alleen in het ziekenhuis worden gedragen. De schoenen die in de operatiekamer gedragen worden, moeten daarenboven afwasbaar zijn. Of de Crocs echt een gevaar vormen, betwijfel ik. Ik zal voor alle zekerheid het Oostenrijks onderzoek nader bekijken. Wij leveren enorme inspanningen om de vloeren in de kritische vertrekken, zoals de operatiekamer en de intensieve zorgen, niet-geleidend te houden. Dat wordt immers streng gereglementeerd."

"Ik was nauw betrokken bij de bouw van de nieuwe operatie- en verloskamer. We hebben toen kosten nog moeite gespaard en zijn voor de maximale beveiliging gegaan. Onze vloeren zijn supergeleidend. Bij tests waren de afwijkingen in de apparatuur verwaarloosbaar. Elk medisch apparaat is daarnaast medisch gekeurd en heeft tal van testen ondergaan.”

Crocs Benelux is van zijn kant gerust in de zaak. Ze lieten de schoenen testen door de universiteit van Delft. Volgens dat onderzoek vormen de schoenen geen problemen in de gezondheidszorg.

Nu in het nieuws