Kenenisa Bekele grijpt goud op 10.000 meter, Gebre vijfde

Kenenisa Bekele grijpt goud op 10.000 meter, Gebre vijfde

Kenenisa Bekele grijpt goud op 10.000 meter, Gebre vijfde

Print
De Ethiopiër Kenenisa Bekele heeft in het Chinese Vogelneststadion zijn olympische titel op de 10.000 meter met succes verdedigd. De 26-jarige Bekele versloeg zijn landgenoot Sihine in een spannende wedstrijd.

In een gesloten race nam de Eritreëer Tadese het commando na een kilometer of zeven. Gebrselassie volgde in zijn spoor, Bekele gaf geen meter prijs. Daarna was het aan de Keniaan Kogo om de forcing te voeren. Hij werd afgelost door zijn landgenoot Masai.

Laatste ronde

Op drie ronden van het einde bleven er nog zeven lopers over in de kopgroep. Kenenisa Bekele wachtte geduldig en versnelde bij het ingaan van de laatste ronde. Zijn landgenoot Sihine volgde Bekele van kortbij. In de laatste 200 meter vlamde Bekele lachend naar de zege.

Bekele liep naar de zege in een nieuw olympisch record in 27'01"17 en bleef daarmee Sihine zo'n anderhalve seconde voor. Kogo greep brons, vlak voor zijn landgenoot Masai.

Gebre

Haile Gebrselassie, die al enkele jaren marathons loopt, koos in Peking voor de 10.000 meter omdat hij lijdt aan inspanningsastma. Wegens de voorspelde tropische temperaturen en de bijhorende smog wou de Ethiopiër geen risico's nemen. Hij werd uiteindelijk vijfde.

Meer sportnieuws