Michael Phelps schrijft geschiedenis met achtste goud

Michael Phelps schrijft geschiedenis met achtste goud

Michael Phelps schrijft geschiedenis met achtste goud

Print
De Amerikaanse zwemmer Michael Phelps heeft zijn achtste goud beet. Hij vestigt daarmee een absoluut record. Nooit behaalde iemand acht gouden medailles op de moderne Olympische Spelen. Phelps won het achtste eremetaal met het Amerikaanse team 4x100 meter wisselslag. De ploeg zette ook een wereldrecord neer. Van Speedo krijgt Phelps een miljoen dollar bonus.

Michael Phelps, Aaron Peirsol, Brendan Hansen en Jason Lezak zwommen de vierhonderd meter in een tijd van 3'29"34, 1"34 sneller dan het vorige record.

Phelps had een belangrijke inbreng in de overwinning, want toen hij het water indook, stonden de Amerikanen pas in derde positie. Phelps zwom de derde honderd meter (vlinderslag).

Grootste olympiër

Phelps is de grootste olympiër aller tijden. Hij brak het legendarische record van Mark Spitz die in München 1972 zeven gouden medailles verzamelde.

De waterkannibaal won in Peking de 200 meter vrije slag, de 100 en 200 meter vlinderslag, de 200 en 400 meter wisselslag en de 4x100 en 4x200 meter vrije slag. Nu komt daar nog de 4x100 meter wisselslag bij.

Phelps was enorm blij met de overwinning. De ontlading in het zwembad was enorm. "Hiervan durfde ik niet te dromen, al zat het wel in mijn hoofd om iets ongeziens te realiseren. Veel mensen zeiden dat het onmogelijk was, maar al wat je nodig hebt, is wat verbeelding", reageerde hij na afloop.

Miljoen dollar bonus

Hij zal ongetwijfeld ook reuzenblij zijn als hij het saldo op zijn zichtrekening zal checken. De fabrikant van zijn zwempak, Speedo, heeft Phelps een bonus van een miljoen dollar gegeven.

Meer sportnieuws