Maandag begint Russische terugtrekking uit Georgië

Maandag begint Russische terugtrekking uit Georgië

Maandag begint Russische terugtrekking uit Georgië

Print
De Russen halen hun troepen vanaf maandag weg uit Georgië. Dat meldt de Russische premier Vladimir Putin. De Russen hadden zaterdag al een vredesverdrag ondertekend, maar volgens het Kremlin is het te vroeg voor een volledige terugtrekking. De Franse president Sarcozy telefoneerde naar zijn Russische collega Medvedev en maande hem aan om zijn troepen zo snel als mogelijk weg te halen uit Georgië.

In plaats van de terugtrekking in te zetten, hebben de Russische militairen hun aanwezigheid op belangrijke wegen in Georgië vergroot. De Russen staan op 30 kilometer van de hoofdstad Tbilisi. Ze zijn slechts uit één stadje teruggetrokken.

Met de steun van de Russen hebben Abchazische rebellen ook dertien dorpen en een elektriciteitscentrale in Georgië ingenomen.

Internationale druk

Frankrijk en de Verenigde Staten zijn niet te spreken over de onbetrouwbaarheid van de Russen. De Franse president herhaalde dat Rusland zich niet in grote agglomeraties mag ophouden. Ook mag het vrij verkeer van personen en diensten niet belemmerd worden. "Anders kan dit de relaties tussen Europa en Rusland in gevaar brengen", aldus de Franse president Nicolas Sarcozy.

Intussen kwam aan het licht dat de Georgische president Saakasjvili een ander vredesdocument heeft ondertekend dan zijn Russische collega Medvedev. Saakasjvili zag de preambule niet. Via diplomatiek overleg zal het probleem worden uitgeklaard.

Polen

En Frankrijk en Duitsland hebben het nu ook aan de stok met de Polen. De Poolse president Lech Kaczynski, nooit om een weinig diplomatieke uitval verlegen, vindt dat de Fransen en Duitsers Rusland te zacht aanpakken. Hij vindt het ook niet kunnen dat Europa een gezamenlijk Europees beleid jegens Rusland wil uitbouwen.

De Poolse president is fel anti-Rusland.

Nu in het nieuws