Belgische mosseloogst is weer toegelaten

Belgische mosseloogst is weer toegelaten

Belgische mosseloogst is weer toegelaten

Print
Er mogen weer volop mosselen geoogst worden voor de Belgische kust. Dat heeft het Federaal Voedselagentschap (FAVV) beslist. Na twee kwaliteitscontroles blijkt dat er toch niets mis is met de Belgische mosselen.

Twee weken terug liet het Voedselagentschap de oogst stil leggen omdat er biotoxines in het mosselvlees zouden zitten. De twee recente testresultaten geven nu aan dat er geen gevaar meer dreigt.

Welles-nietes spelletje

Het fiat van het FAVV maakt voor mosselkweker Willy Versluys (foto) van de Belgica-mossel niets meer uit. Van zijn oogst schiet niets meer over omdat alles al geconsumeerd of vernietigd is. De mosselkweker liep daarbij naar eigen zeggen voor 15.000 euro rechtstreekse schade op plus imagoschade.

De Stichting Duurzame Visserijontwikkeling (SDVO), de andere mosselkweker in hetzelfde gebied, heeft meer geluk en kan nog wel oogsten. SDVO meent dat Versluys zijn verlies enkel aan zichzelf te danken heeft doordat hij zijn mosselen te vroeg op de markt bracht. Versluys ontkent dat en zegt op zijn beurt dat het de mosselen van SDVO waren die biotoxines bevatten.