Afbraakwerken Doel liggen stil na nieuw protest

Afbraakwerken Doel liggen stil na nieuw protest

Afbraakwerken Doel liggen stil na nieuw protest

Print
De geplande sloopwerken in Doel zijn na enkele uren weer stilgelegd. Aanleiding was een harde confrontatie tussen actievoerders en de aannemer. Actievoerders kropen op de daken van omliggende huizen nadat de aannemer was gestart met willekeurige sloopwerken.

Daarna begon het getouwtrek. De aannemer werkte gewoon door, terwijl het actiecomité Doel 2020 zijn ongenoegen uitte over de verwijdering van asbest uit een huis waar op dat moment actievoerders op het dak zaten. "Maar op het dak was geen asbest", klonk het cynisch bij de aannemer.

De aannemer besloot dan maar de afbraakwerken opnieuw stil te leggen, nadat ook de afsluiting van de Havenweg de actievoerders niet kon tegenhouden.

Doel 2020 vraagt nu aan de overheid om deze lukrake afbraakacties te stoppen omdat ze ook mensen in gevaar brengen.

Hand en tand

De voorbije dagen en weken probeerden de overgebleven inwoners van het polderdorp nog met hand en tand de sloop tegen te houden. Vorige week leken ze nog een klein succesje te behalen nadat bleek dat heel wat zwaluwen, een beschermde diersoort, hun nest hebben in de gebouwen.

Twee dagen geleden werd de sloop vervolgens tijdelijk uitgesteld nadat actievoerders de kranen beletten om met de afbraakwerken te starten.

In het wildeweg

Donderdag kwamen de kranen weer het havendorp ingereden en opnieuw kropen actievoerders van Doel 2020 op de daken van de bedreigde gebouwen. Volgens de bezetters gingen de arbeiders onverbiddelijk door met de sloop en liepen de actievoerders daarbij gevaar. "Pas toen de media kwamen, stopten de kranen met werken", zei Jan Creve van Doel 2020.

Volgens Creve begonnen de bulldozers vervolgens in het wildeweg huizen te slopen en kwamen daarbij ook andere bewoners in gevaar.

Nu in het nieuws