Bouwsector eist verplichte inventaris na asbestschandaal

Bouwsector eist verplichte inventaris na asbestschandaal

Bouwsector eist verplichte inventaris na asbestschandaal

Print
Een vijftal nietsvermoedende Oost-Europese bouwvakkers heeft in juni vorig jaar verplicht vier ton asbest op illegale wijze uit een industrieel pand in Anderlecht moeten verwijderen. Volgens de milieumagistraat van het Brusselse parket gaat het om de grootste asbestzaak ooit in het Brusselse. De bouwsector is razend.

De asbestzaak kwam aan het licht na een tip van een veiligheidscoördinator aan het Brussels Instituut voor Milieubeheer. Uit onderzoek bleek dat de noodzakelijke veiligheidsmaatregelen bij het verwijderen van het kankerverwekkende asbest volledig met de voeten werden getreden.

Hogedrukreinigers

De aannemer had geen vergunning en lichtte zijn personeel ook niet in dat het om asbest ging. De bouwvakkers van Oost-Europese origine kwamen allen met de asbest in aanraking, zonder dat ze weet hadden van de consequenties. De kleine deeltjes die er bij asbest loskomen kunnen ernstige schade bezorgen aan de luchtwegen en kunnen zelfs tot longkanker leiden.

Het giftige goedje werd met krabbers en hogedrukreinigers verwijderd en nadien weggebracht naar een onbekende bestemming. Vijf van de zes Oost-Europeanen is opgespoord, maar de zesde - de ploegbaas - is nog spoorloos.

500.000 euro

Het parket heeft er voorlopig het raden naar waar de grote hoeveelheid asbest gedumpt werd. De aannemer riskeert, samen met de eigenaar van het desbetreffende pand, één jaar cel en een boete die kan oplopen tot 500.000 euro

Het Brussels parket wil nu maatregelen treffen en een actieplan opstellen om hard op te treden tegen de illegale verwijdering van asbest. De bouwsector wil dat dringend werk gemaakt wordt van een verplichte inventaris van gevaarlijke stoffen die van pas kan komen bij de renovatie of sloop van een gebouw.

Inventaris

"De Vlaamse Confederatie Bouw pleit er al langer voor dat een sloopvergunning pas mag worden afgeleverd als we een volledige inventaris hebben over de gevaarlijke stoffen in een te slopen gebouwen. Inclusief asbest, maar ook andere gevaarlijke stoffen die visueel moeilijk herkenbaar zijn", reageert Marc Dillen van de Confederatie Bouw.

Nu in het nieuws