Chirogroep moet Belgische vlag ophangen van Waalse politie

Chirogroep moet Belgische vlag ophangen van Waalse politie

Chirogroep moet Belgische vlag ophangen van Waalse politie

Print
Een chirogroep uit het West-Vlaamse Emelgem moest op kamp in het Waalse dorp Rendeux van de politie verplicht de Belgische driekleur ophangen. Buren hadden er over geklaagd dat de jongeren enkel een Vlaamse Leeuw lieten wapperen aan hun vlaggenmast. Het ministerie van Binnenlandse Zaken reageert verbaasd op de actie van de lokale politie.

De jongensgroep van Emelgem had naast de Vlaamse vlag ook de vlag van Izegem en de vlag van haar groep opgehangen. Het feit dat er geen Belgische vlag bij hing was blijkbaar een doorn in het oog van enkele buurtbewoners.

Waalse Haan of Belgische driekleur

Na enkele klachten besloot de lokale politie van Rendeux, nabij Marche-en-Famenne, om een Belgische driekleur te gaan afleveren op het kampterrein, die de Chirojongens verplicht moesten hijsen. Een Waalse vlag behoorde ook nog tot de keuzemogelijkheden voor de jeugdbeweging.

Zonder tegenstribbelen deden de jongens wat hen gevraagd werd, maar ze benadrukken dat ze enkel wilden aantonen dat ze uit Vlaanderen komen. Politieke motieven om de Vlaamse Leeuw op te hangen hebben ze naar eigen zeggen niet.

Vrije vlagkeuze

De woordvoerder van Binnenlandse Zaken verklaarde aan De Standaard dat ze het optreden van de lokale politie op zijn minst eigenaardig vindt. Het staat ieder immers vrij om welke vlag dan ook op te hangen, hoewel er enkele uitzonderingen zijn, zoals hakenkruisvlaggen.

Nu in het nieuws