Discussie over drugsgebruik op festivals laait op in Nederland

Donderdag is het driedaagse rock- en popfestival Pukkelpop van start gegaan. Dat zal onvermijdelijk gepaard gaan met een grote drugsconsumptie van de jonge festivalbezoekers. In Nederland is nu een discussie losgebarsten hoe dit probleem moet aangepakt worden.

jrosquin

Vooral op dancefestivals zou het drugsgebruik de spuigaten uitlopen. Daarom werd bij onze noorderburen op veel plaatsen een 'zerotolerancebeleid' ingevoerd om het overmatig harddrugsgebruik in te dammen. Volgens de Nederlandse onderzoeker Jan Krul werkt zo'n aanpak echter contraproductief en betekent het net een gevaar voor de gezondheid van drugsgebruikende jongeren.

Zo zouden de hulpbehoevende festivalgangers niet meer naar een EHBO-stand durven gaan uit schrik dat ze worden betrapt op het gebruik van verboden middelen. Bovendien wijzen de naakte cijfers uit dat het drugsgebruik op dancefestivals de laatste jaren in dalende lijn was, tot de zerotolerancepolitiek werd ingevoerd.

Krul verwijt de gemeentebesturen en politiediensten dat zo'n beleid niet in de eerste plaats wordt genomen uit gezondheidsoverwegingen, maar eerder om naar de buitenwereld toe een krachtdadige aanpak uit te stralen.

Nu in het nieuws