”Te koop wegens overlast”

Edegem - “Te koop wegens verkeersoverlast.” Bewoners van de Volhardingstraat in Edegem hebben deze noodkreet opgehangen om te protesteren tegen het sluipverkeer door hun straat. “Er is niet alleen te veel en snel verkeer, maar chauffeurs stellen zich vaak ook agressief op”, zegt Erwin Lemière.

”De hele problematiek is ontstaan sinds het versmallen van de wegen in Mortsel. Iedereen zoekt een sluipweg in de gemeenten rond Mortsel”, zegt Erwin Lemière, woordvoerder van de buurtbewoners. Zo ontstond er ook in de Collegewijk in Edegem een golf van autoverkeer. In de A. De Gerlachestraat werd de zwarte vlag uitgehangen."

Onvoldoende maatregelen

”We hebben er alle begrip voor dat de bewoners daar met de zwarte vlag zwaaiden, maar de maatregelen die het gemeentebestuur nam, hebben het probleem alleen maar verlegd en vergroot. In de Volhardingstraat passeerde vroeger zo goed als geen doorgaand verkeer. Door de doodlopende Ernest Staesstraat open te stellen, is het verkeer hier enorm toegenomen. De chauffeurs rijden ook veel te snel, en vertonen agressief gedrag."

De bewoners stellen ook vast dat het aantal ongevallen in stijgende lijn gaat. ”Onlangs was er één met lichamelijk letsel. Een gebroken been, maar het is alleen nog een kwestie van tijd vooraleer er een ernstig ongeval gebeurt”, verwoordt Erwin Lemière de vrees van de bewoners.

Verkeer vertragen

”We willen er ook de omliggende straten als de Tony Berghmannstraat en de Omheiningslei bij betrekken. Bedoeling is om op 1 september tijdens de spits met zoveel mogelijk mensen door de straat te wandelen en te fietsen om het verkeer te vertragen. Terwijl delen we pamfletten uit. Als de Ernest Staesstraat opnieuw wordt afgesloten, zijn andere dure ingrepen niet meer nodig. Tot de openstelling was het hier rustig in de straat”, besluit Erwin Lemière.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio