Antwerpse wijk vreest overlast van feestkerk

Antwerpse wijk vreest overlast van feestkerk

Antwerpse wijk vreest overlast van feestkerk

Antwerpen - Er heerst onrust in het Sint-Andrieskwartier. Een aantal buurtbewoners uit de Augustijnenstraat vreest dat er in de kelder van de Sint-Andrieskerk binnenkort wilde fuiven plaatsvinden. Want de kerkfabriek heeft een milieuvergunning aangevraagd, die ook het uitbaten van een dancing toelaat.

Lees hier 'Dansen en slapen ook in Antwerpen een moeilijk huwelijk', het standpunt van redacteur Patrick Van de Perre


“Er worden regelmatig activiteiten georganiseerd in de kelder van de Sint-Andrieskerk en dat is uiteraard geen enkel probleem. Maar nu heeft de kerkfabriek een milieuvergunning aangevraagd, waarmee ook een dancing mag worden uitgebaat en dat is erover”, zegt James Bastiaenssens.

Woonbuurt

De man woont in de Sint-Augustijnenstraat, vlak bij de kerk en vertegenwoordigt een groep verontruste wijkbewoners. “We overwegen om naar de Raad van State te stappen om de vergunning aan te vechten, maar daarvoor moeten we het nodige geld verzamelen.”

De buurtbewoners verwachten niet meteen dat er een dancing opent onder de kerk, maar vrezen wel dat de vergunning de deur opent voor jongerenfuiven. “En ook dat is niet wenselijk in een woonbuurt. We zijn hier komen wonen voor de rust en verwachten niet dat er uitgerekend in een kerk fuiven worden georganiseerd. Ik snap ook niet waarom de kerkfabriek die ruimte absoluut ten gelde wil maken. Het is een historische kerk en het beheer en het onderhoud ervan worden gesubsidieerd.”

Geen wilde fuiven

De kerkfabriek Sint-Andries probeert de buurtbewoners gerust te stellen. Pastoor Rudi Mannaerts maakt deel uit van de kerkfabriek en is het gezicht van de Sint-Andrieskerk. “Er is geen sprake van dat we in de kelder van de kerk een dancing gaan uitbaten en er zullen ook geen wilde feesten worden georganiseerd. We hebben zelfs al enkele aanvragen om een fuif te organiseren afgewezen”, verduidelijkt de pastoor.

Rudi Mannaerts wijst er wel op dat de kerkfabriek het sociale weefsel in de buurt wil versterken. “Door een milieuaanvraag in te dienen willen we juridisch in orde zijn. Dat is alles.”

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio