Vlaams Gewest neemt onteigeningen op zich

Essen - Het dossier rond het omstreden fietspad langs de Moerkantsebaan in Essen wordt verder behandeld door het Vlaams Gewest. De Moerkantsebaan is een gewestweg en daarom de verantwoordelijkheid van het Vlaams Gewest.

In december 2007 keurde de gemeenteraad het onteigeningsplan goed voor de gronden waar het nieuwe fietspad langs de Moerkantsebaan moest komen. Heel wat betrokkenen dienden een bezwaar in.

De Vlaamse overheid heeft nu laten weten dat ze de procedure volledig overneemt. In tegenstelling tot wat eerst aan de gemeente was gezegd, zal het departement Mobiliteit en Openbare Werken van het Vlaams Gewest de onteigeningsprocedure voeren.

Rechtbank

Burgemeester Gaston Van Tichelt (CD&V) legt uit: ”Het Vlaams Gewest heeft dit dossier overgenomen naar aanleiding van een uitspraak van de rechtbank in een soortgelijk dossier. Het vonnis luidde toen dat de onteigeningsprocedure voor gronden naast een gewestweg de verantwoordelijkheid is van het Vlaams Gewest.”

Omdat het Vlaams Gewest de zaak overneemt, zal het wellicht allemaal sneller gaan. “Concreet gaat het over twee onteigeningen: een buitenverblijf en een tweewoonst. Qua timing blijven we op schema. Zo hebben we de mogelijkheid om in 2008 en 2009 gronden te verwerven en kan in 2010 worden bekeken hoe de aanneming in zijn werk zal gaan, om dan in 2011 effectief aan de werkzaamheden te beginnen”, besluit de burgemeester.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio