Renovatie Liers begijnhof wordt eindelijk concreet

Renovatie Liers begijnhof wordt eindelijk concreet

Renovatie Liers begijnhof wordt eindelijk concreet

Lier - Volgende maand wordt de 750ste verjaardag van het Lierse begijnhof uitgebreid gevierd. Maar er is nog beter nieuws. De eerste stap in de grootschalige renovatie van het Lierse Werelderfgoed krijgt eindelijk vorm. De eerste huisjes die gerenoveerd worden staan in de Symforosastraat en de Kalvarieberg.

Zeven eeuwen lang leefden er begijntjes in het Lierse begijnhof, tot in 1994 de laatste begijntjes verdwenen. Vier jaar later werd het begijnhof, samen met twaalf andere begijnhoven in België, als UNESCO Werelderfgoed erkend. Voor Lier is het begijnhof dan ook een waardevolle toeristische trekpleister. Nochtans zijn vele huisjes vandaag in erbarmelijke staat. “Klopt”, zegt John Vermeulen (Open Vld) van het OCMW, dat samen met de Kerkfabriek eigenaar is.

Bouwaanvraag

“Er staan al jaren heel wat huisjes te verkommeren. We willen niet langer tijd verliezen en hebben de aanvraag voor een bouwvergunning verstuurd. Van zodra we die hebben, zullen de aannemers worden aangeschreven. De start van de werkzaamheden staat gepland rond eind 2009. Het gaat om zes woningen in de Symforosastraat en vier aan de Kalvarieberg”, zegt Vermeulen.

De geplande renovatie is maar de eerste stap in de uitvoering van het gehele masterplan, dat het hele begijnhof moet opfrissen. “De andere fases zullen daarna volgen. Ineens alles tegelijk aanpakken is voor ons financieel niet haalbaar. Voorspellen wanneer het hele masterplan afgewerkt zal zijn, is dan ook onmogelijk. Het zal in elk geval nog verschillende jaren duren. Maar we zijn er nu tenminste aan begonnen”, aldus de OCMW-voorzitter.

Feestelijkheden

Intussen wordt de laatste hand gelegd aan de voorbereidingen voor de feestelijkheden van volgende maand. De bezoekers zullen met de hulp van acteurs het begijnhof te zien krijgen zoals het vroeger was. Er zullen concerten zijn en er staan tentoonstellingen gepland. Zo zal er onder andere een fototentoonstelling over het begijnhof te zien zijn. Fotografen kunnen hun fotomateriaal nog tot 18 augustus insturen.
Meer info kan u krijgen bij de dienst toerisme. 03-480.11.96

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio