Renovatie watertoren moest grondiger dan verwacht

De renovatie van de watertoren in Puurs is klaar. Het ging om ingrijpende werkzaamheden die meer inhielden dan zomaar een likje verf. De werkzaamheden waren in december 2007 gestart en zouden oorspronkelijk al in februari klaar zijn. Maar ze sleepten uiteindelijk dus veel langer aan.

Tijdens een routinecontrole werd er vorig jaar betonschade vastgesteld aan de meer dan veertig jaar oude en bijna 37 meter hoge watertoren aan het Scheeveld. Een renovatie van de toren met een kuipinhoud van 1.500.000 liter water drong zich dan ook op. ”De watertoren werd grondig onder handen genomen. Het beton werd hersteld, alsook de voegen in het metselwerk en de gevelbekledingsplaten”, aldus Ronny Sabo, directeur-generaal van Pidpa.

Betonrot

”De belangrijkste schade werd vastgesteld aan het beton waar, door de inwerking van de omgeving, betonrot was ontstaan. Hierdoor kwamen grote delen beton los. Indien deze schade niet tijdig behandeld werd, kon er in de toekomst wel degelijk een probleem optreden. Daarom werd na het uitvoeren van de herstellingen de volledige toren geschilderd met een speciale verf die het beton, het metselwerk en de gevelbekledingsplaten langdurig, 20 tot 30 jaar, beschermt tegen weers- en omgevingsinvloeden.”

De watertoren van Puurs is een van de 62 watertorens die de intercommunale in Antwerpen telt. De kostprijs van de onderhouds- en herstellingswerkzaamheden aan de watertoren van Puurs bedroeg meer dan 217.000 euro. Tegelijk werd ook het terrein rond de watertoren aangepakt. Het grasveld werd heraangelegd en de oude populieren, waarvan er al enkele waren omgevallen, werden gekapt. In het najaar worden er jonge eiken en elzen aangeplant.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio