Antichambre ademt Italiaanse sfeer

Antichambre ademt Italiaanse sfeer

Antichambre ademt Italiaanse sfeer

Bornem - Beetje bij beetje krijgt het kasteel van John de Marnix de Sainte Aldegonde, de veertiende graaf van Bornem, weer zijn oude adellijke luister. Daar heeft gravin Amélie d’Arschot een grote hand in.

“Vorig jaar hebben we het grote salon gerestaureerd, dit jaar hebben we dan het kleine salon in een nieuw kleedje gestoken”, zeggen graaf John en echtgenote Amélie terwijl ze de bezoekers rondleiden in wat in feite de antichambre was van het kasteel zoals de bekende 19de-eeuwse architect Hendrik Beyaert dat herbouwde.

Oorspronkelijke inrichting

“Het was inderdaad de kamer waar gasten hun opwachting maakten vooraleer te mogen binnenkomen in het rooksalon of naar de eetkamer te kunnen gaan. Johns overgrootvader deed iedeeën voor de oorspronkelijke inrichting ervan op tijdens een reis naar Rome en wij hebben ons bij de restauratie daaraan trachten te houden”, licht gravin Amélie nog toe.

Opvallend is dat toen in meubilering en versiering werd afgestapt van de Louis XV- en Régencestijl waarvoor rechte lijnen in de plaats kwamen. Daarvoor inspireerde de overgrootvader van de graaf zich onder meer op de fresco’s uit Pompei. De meubels zijn Louis XVI-stijl en de zetels dragen de signatuur van Antoine Bonnemain en zijn bekleed met borduurwerk van de tapisseries’Aubusson’ dat de fabels van La Fontaine uitbeeldt.

Michelangelo aan het plafond

Het plafond dat beschilderd was door Brusselaar Thierry Tenaers die daarvoor zijn inspiratie vond in Michelangelo’s Campidoglio of Kapitoolplein in Rome, is ook weer als nieuw. Aan de wanden hangen Italiaanse schilderijen.

Een forse investering alweer, zo laten graaf en gravin verstaan zonder daar cijfers op te plakken. Discreet, zoals de adel past.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio