Betonnen gracht frustreert natuurliefhebber

Geel - Kanalenbeheerder nv De Scheepvaart legt preventief betonnen elementen in een gracht naast het kanaal Bocholt-Herentals in Geel. Eric Peetermans van Natuurpunt Geel-Meerhout vindt dat zo een unieke biotoop verloren gaat.

De werkzaamheden vinden plaats in de Teengracht ­tussen Sas 8 en Sas 9 in Geel-Ten Aard. De Scheepvaart kapselt de ­natuurlijke gracht in met ­betonnen elementen. “Dit is een preventieve maatregel. Het kanaal­water ligt op die plek ­hoger dan de oevers. De dijk krijgt te maken met een natuurlijke doorsijpeling van kanaal­water. Deze werkzaamheden verzekeren dat het water altijd op een ­correcte manier in de gracht terechtkomt”, vertelt Jan Goor van De Scheepvaart.

Eric Peetermans van Natuurpunt Geel-Meerhout ziet de werkzaamheden met lede ogen aan. “De beek was een van de ­laatste pareltjes van bio­diversiteit. In deze waterloop leven nog ­salamanders, stekel­baarzen, bermpjes, zoetwaterkanalen, ­kikkers, libellen, waterjuffers en nog veel meer. Na de werkzaamheden blijft daar niets meer van over. Dieren die aan land willen komen, raken de betonnen wand nooit meer op.”

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio