Bart De Wever lang niet enige politicus met doodsbedreiging

Bart De Wever lang niet enige politicus met doodsbedreiging

Bart De Wever lang niet enige politicus met doodsbedreiging

Print
Bart De Wever is lang niet de enige politicus in ons land die met de dood werd bedreigd. Ook Wilfried Maertens, Jean Gol, Johan Vande Lanotte en tal van anderen kregen kogels in de brievenbus.

Lees hier 'Niet zwichten voor bedreigingen', het standpunt van redacteur Dirk Castrel.
Bart De Wever rijdt nog niet in een gepantserde Mercedes van de speciale eenheden van de federale politie rond. Hij draagt ook geen kogelwerende vest onder zijn kostuum. Maar het hoofdkwartier van de N-VA in Sint-Joost-ten-Node en zijn woning in Berchem worden wel in de gaten gehouden door de federale en de lokale politie.

De Wever is ook gevraagd om extra voorzichtig te zijn wanneer hij zich verplaatst. Als hij naar politieke bijeenkomsten gaat, wordt de lokale politie ingeschakeld om een oogje in het zeil te houden.

”Er zijn verschillende graden van bewaking. Dat kan gaan van geregelde politiepatrouilles langs de woning van de betrokkene tot ‘close protection’ waarbij de geviseerde persoon dag en nacht wordt bewaakt. Zelfs familieleden worden dan in bepaalde gevallen begeleid wanneer ze de woning verlaten”, klinkt het bij de politie.

Bedreigde politici

Johan Vande Lanotte (sp.a) ontving in 1998, toen hij minister van Binnenlandse Zaken was, net als de Wever nu een dreigbrief met een kogel. De minister moest toen een tijd zijn wagen inruilen voor een gepantserde Mercedes met als chauffeur een rijkswachter van het Speciaal Interventie Eskadron. Hij droeg ook een kogelwerende vest onder zijn maatpak. ”Een moeilijke tijd voor mij en mijn gezin”, blikt de Oostendse politicus terug.

Ook ex-premier Wilfried Maertens (toen CVP) en Jean Gol (toen PRL) reden in de periode van de CCC-aanslagen in de jaren tachtig rond in een gepantserde wagen. Ze droegen eveneens kogelwerende vesten onder hun kostuum.

Gewezen premier Jean-Luc Dehaene (CD&V) en ex-ministers Louis Tobback (sp.a), Louis Michel (MR) en nog een aantal collega- ex-ministers kregen tijdens hun politieke loopbaan per post kogels toegestuurd. “Je moet die zaken ernstig nemen, maar niet in paniek slaan. En er best zoveel mogelijk over zwijgen”, reageerde Europees commissaris Louis Michel toen.

De Limburgse provinciegouverneur Steve Stevaert (sp.a) kreeg destijds geen bescherming na doodsbedreigingen. Zijn chauffeur volgde wel een speciale opleiding.

Nu in het nieuws