Sint-Martinuskerk krijgt nieuw dak

Kontich - Onder leiding van architect Roosemont zijn de restauratiewerken aan de Sint-Martinuskerk gestart. Eerst wordt het dak vernieuwd. Daarna volgen de gevels en de glas-in-loodramen.

Tegen de bouwvakantie van 2010 moet het hele dak vervangen zijn. Eerst nemen dakwerkers de toren onder handen. Een enorme kraan brengt hen in een kooi tot bij de spits.

Emmers

In 2007 lapte de gemeente het dak al voorlopig op, omdat insijpelend water het beschermde kerkinterieur beschadigde. “Op sommige plaatsen ontbraken leien en moesten we de regen binnen in emmers opvangen”, zegt Jos Braeckmans, voorzitter van de kerkfabriek.

“De overheid beschermde eerst het interieur van de kerk en jaren later het gebouw zelf. Omdat de kerk een beschermd monument is, draagt de Vlaamse overheid 60 procent van de kosten, de provincie 20 procent en de gemeente en de kerkfabriek samen de rest. Voorlopig schatten we de kosten op 900.000 euro, als we niet op verrassingen stoten wanneer de oude leien verwijderd zijn.”

Verkleinen

Na de restauratie van het dak, krijgen de gevels een opknapbeurt. “Misschien moeten we de kerk ook weer wat verkleinen. Net zoals overal in Vlaanderen trekt de Martinuskerk minder kerkgangers. Door het interieur en het orgel mogen wij de kerk maar tot 16 graden verwarmen. Oudere mensen gaan daarom liever naar de Sint-Ritakerk.”

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio