Colomastraat bant zwaar verkeer

Bijna tien jaar hebben de bewoners van de Colomastraat er moeten op wachten. Midden september is het eindelijk zover: dan start de herinrichting van hun straat. “Vooral met het omleiden van het vrachtverkeer zijn we blij”, zegt Mark Maes van het buurtcomté Station-Brusselpoort.

Met het oog op de werkzaamheden in de Colomastraat liet het Vlaams Gewest enkele weken geleden reeds een laag fluisterasfalt aanleggen in de Leopoldstraat. In de nabije toekomst wordt al het zware verkeer langs de Schuttersvest via deze weg omgeleid.

“Behalve autobussen van De Lijn, hulpdiensten en vuilniswagens”, stelt Manu Cascudo van het Agentschap Wegen en Verkeer Antwerpen. Zijn dienst raamde de kosten voor de herinrichting op ruim 200.000 euro. “Maar de offertes van de aannemer vielen nog iets duurder uit.”

Vlaams gewest

De Colomastraat is een belangrijke route voor verkeer dat de stad verlaat. Dagelijks komen er duizenden voertuigen langs. “Bewoners klaagden de lamentabele toestand van het wegdek jaren geleden al aan. Als stadsbestuur konden wij de straat zelf niet aanpakken, aangezien het Vlaams Gewest de weg beheert”, zegt schepen van Openbare Werken Greet Geypen (Open Vld).

De essentie van de herinrichting van de Colomastraat is het herleiden van de twee rijstroken naar één. “Er komt ook een fietspad in rode coating en de voetpaden worden vernieuwd. Een nieuwe toplaag in fluisterasfalt moet de geluidsoverlast beperken”, legt Geypen uit.

“Gedaver beu”

Omwonenden zijn bijzonder opgetogen over de plannen. “Dit is het mooie resultaat van een volgehouden inspanning. Ons geduld wordt beloond. Bijna tien jaar hebben we ervoor geijverd om van de Colomastraat opnieuw een woonstraat te maken. De mensen zijn het gedaver van de vrachtwagens beu. Dat zij straks niet meer door de straat mogen, is voor ons de grootste overwinning. We zijn blij, héél blij”, aldus Mark Maes.

Volgende week vindt een coördinatievergadering plaats tussen het Vlaams Gewest en de stad om de werf op te starten. “Dan zullen wij weten wanneer wij precies starten en hoe lang de werkzaamheden duren”, besluit Manu Cascudo.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio