1 / 4

Twee 14-jarigen bekennen brandstichting chirolokalen

De politie van de zone Hekla heeft na de brand die de opslagruimte van Chiro Echo in de as legde, twee jongens opgepakt. Ze hebben de feiten intussen bekend. Er ging voor 25.000 euro kampmateriaal in de vlammen op.

jrosquin

Net voor de brand aan de Baron van Ertbornstraat uitbrak, hadden leden van de Chiro twee jongens opgemerkt in de buurt van de opslagruimte. Omdat de twee veertienjarigen uit Aartselaar bekenden zijn van de chirojeugd, kon de politie onmiddellijk op het juiste spoor worden gezet.

De politie vond het duo thuis. Een van de twee bekende meteen, de andere deed dat pas na een confrontatie. Beiden hadden met lucifers papier in brand gestoken dat ze op een hoofdkussen hadden gelegd. Het kussen vatte vuur, maar de jongens blusten het vuur zelf met water. Daarna zijn ze uit de hangar gelopen. Vermoedelijk moet het vuur na hun vertrek opnieuw zijn aangewakkerd, met het gekende resultaat. De twee verdachten werden niet voorgeleid, maar zullen later verantwoording moeten afleggen aan de jeugdrechter.

Fuif

Chiro Echo probeert intussen een balans op te maken. “Opruimen mogen we nog niet, maar we hebben al een inventaris gemaakt van alles wat in de opslagruimte lag”, vertelt hoofdleider Johan Vandeplas. “Al dat materiaal opnieuw aankopen, gaat zeker 25.000 euro kosten. Wie dat gaat betalen, is nog niet duidelijk, we moeten er eerst voor zorgen dat we in september kunnen starten met de jaarwerking. Gelukkig staan de vergaderlokalen er nog.”

Toch wordt er al nagedacht over manieren om geld in het schuifje te krijgen. “Op 23 augustus organiseren we een fuif, hopelijk komt daar nu extra veel volk op af om ons te steunen. Er komen zeker nog initiatieven die we zullen aankondigen op onze website.”

(Foto's Frank Boelens)

MEER OVER Aartselaar