Nic Balthazar strikt 6.000 figuranten voor film tegen opwarming

SOS Klimaat. Dat is de naam van de videoclip waarmee filmmaker Nic Balthazar vanaf oktober wil uitpakken tegen de opwarming van de aarde. Zondag riep hij op het strand van Oostende zijn troepen samen. Naast bekende acteurs en artiesten als Michaël Pas en Gabriel Rios, kwamen ook zesduizend figuranten opdagen.

jrosquin

Het Klein Strand van Oostende werd gisteren omgetoverd tot een grote filmset. Nic Balthazar, bekend van de kaskraker Ben X, sloeg er de handen in elkaar met de organisatie Friends of the Earth. Die probeert met de internationale klimaatcampagne ’The Big Ask’ een vuist te maken tegen de opwarming. “We strijden voor een sterke en rechtvaardige klimaatwet“, zegt Koen Cornelis van Friends of the Earth. “Voor het grootste evenement tegen de klimaatverandering ooit in België, gingen we letterlijk en figuurlijk in zee met Nic Balthazar.”

Zandkastelen

De filmmaker zag het idee meteen zitten. “De opwarming van de aarde is een gigantisch probleem. We mogen geen tien jaar meer wachten om onze politici wakker te schudden. De videoclip geldt als een ’digitale betoging’. We zullen hem via internet verspreiden. De bedoeling is niet alleen de nationale politici te bereiken, maar ook de internationale. Zelfs Amerikaans presidentskandidaat Barack Obama met hem te zien krijgen.”

In de videoclip is te zien hoe tientallen kinderen uit hun zandkastelen moeten vluchten voor de opkomende zee. Op het einde van het filmpje brengen de acteurs en de zesduizend figuranten, op muziek van Belgische artiesten als Gabriël Rios, Flip Kowlier en Soulwax, een duidelijke boodschap aan onze politici. Op een grote ’menselijke spandoek’ is de slogan ’Act now’ te lezen.

Antwerpse figuranten met de trein naar Oostende

Onder de zesduizend figuranten waren ook verscheidene deelnemers uit onze regio. Kurt Debelder en Els Spelter uit Emblem kwamen samen met hun zoontjes Daan en Stijn naar de Kust afgezakt.

“We hadden via de media over het initiatief gehoord”, zegt Kurt. “Dus hebben we maar besloten om met het openbaar vervoer naar Oostende af te zakken. We moeten iéts doen. Gewoon in onze zetel blijven zitten zou wel heel passief zijn.” Daan en Stijn zijn alvast niet rouwig dat hun ouders kozen voor een trip naar de Kust. “Voor hen is dit vooral een leuk dagje aan zee”, zegt mama Els. “Maar ze weten wel waarom we hier vandaag zijn, hoor. Thuis zijn we actief bezig met de milieuproblematiek.”

Ook Hilde Goris en Lut Mortelmans uit Antwerpen kwamen met de trein naar het Klein Strand afgezakt. “We zijn allemaal gebruikers van de aarde”, zegt Hilde. “Iédereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen om de opwarming van de aarde een halt toe te roepen.” Lut vindt dat vooral onze politici hun kop niet langer in het zand mogen steken. “In Groot-Brittannië hebben de acties van Friends of the Earth al geleid tot nieuwe wetten. Hopelijk is dat binnenkort bij ons ook het geval.”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio