Ontslagen bij Acros in Geel zetten kwaad bloed

Ontslagen bij Acros in Geel zetten kwaad bloed

Ontslagen bij Acros in Geel zetten kwaad bloed

Print
Ongeveer 200 werknemers van Acros Organics in Geel legden woensdagvoormiddag voor onbepaalde tijd het werk neer toen ze hoorden dat 12 collega’s ontslag kregen door een herstructurering. Volgens de vakbonden gaat het er alleen maar om om de winstmarge van 13 naar 20% te krijgen.

Acros Organics distribueert chemicaliën voor Thermo Fisher Scientific. Het ligt naast het productiecentrum van Janssen Pharmaceutica in Geel. Het bedrijf maakte tot een tiental jaar geleden deel uit van Janssen.

Acros Organics werkt sinds enkele jaren onder de vlag van Thermo Fisher Scientific, een wereldspeler op het gebied van wetenschappelijke dienstverlening. Thermo Fisher Scientific telt 30.000 werknemers in 150 landen tewerk.

Puur om de winst

De directie kondigde woensdagochtend een herstructurering aan met 12 naakte ontslagen. Het personeel legde daarop het werk neer.

“Dit is puur een besparingsmaatregel om de winstmarge van 13 naar 20% op te trekken. Thermo Fisher maakt miljarden dollars winst en is gezond. Winst gaat boven mensen. De manier waarop het bedrijf de ontslagen aankondigde zonder syndicaal overleg, is laf. We gaan verder tot er een sociaal plan is voor de ontslagen werknemers”, reageert Jos Tessens, hoofd van de syndicale delegatie.

Meer efficiëntie

De directie verklaart de ontslagen als het resultaat van een streven om de operaties in Geel zo efficiënt mogelijk te laten verlopen.

“Thermo Fisher Scientific doet al het mogelijke om de getroffen werknemers bij te staan door het aanbieden van ontslagbegeleiding”, vermeldt de directie.

Een verwachte klap

Eva Lievens uit Mol is één van de werkneemsters die woensdag te horen kreeg dat ze niet meer bij Acros Organics kan blijven werken. Ze werkte in de verkoopsafdeling.

“Ik zag het ergens aankomen. Toch blijft het een klap. Ik werkte hier 2 jaar. Mijn gedachten gaan vooral naar collega’s die hier 16 en 25 jaar werkten”, zegt ze.