"Belgie is nog slechts een dwergstaat in Europa"

Belgie is nog slechts een dwergstaat in Europa

"Belgie is nog slechts een dwergstaat in Europa"

Print
Anderlecht is er niet in geslaagd het Wit-Russische BATE Borisov te verslaan. Weg Champions League en wat meer is: zelfs geen Europees voetbal voor de Brusselaars. Het overkwam Genk vorig jaar ook al. Is het echt zo erg gesteld met het Belgisch voetbal? Het antwoord is (helaas): ja.

België is op internationaal niveau nog slechts een dwergstaat in Europa. Onze nationale ploeg heeft voor de derde keer op rij verstek gegeven op een groot tornooi. De laatste keer dat een Belgische club een Europese titel won, dateert van 1988.

We moeten al teruggaan naar 1993 om nog een Belgische club (in casu Antwerp) in een Europese finale aan te treffen. Na 1997 plaatste zich geen enkele Belgische ploeg meer voor een Europese kwartfinale en het is al van 2000 geleden dat een Belgische club doordrong tot de tweede fase van de Champions League.

Kloof

Hoewel Anderlecht nu al twee jaar op rij zwaar investeert, komt van de kloof met de Europese top verkleinen weinig in huis. Paars-wit puurde in 2006, ondanks een gunstige loting, slechts vier punten uit zes wedstrijden in de Champions League en eindigde (opnieuw) vierde en laatste in zijn groep. Vorig seizoen kreeg het een pandoering van jewelste van Bayern München in de achtste finales van de UEFA-beker.

Moet gezegd: de Brusselaars deden wel beter dan Standard, dat zich nog niet eens wist te kwalificeren voor de Champions League. En laat ons eerlijk zijn: alleen onderschatting kan Liverpool dit jaar uit het kampioenenbal houden. Benieuwd trouwens wat Gent in de voorronde van de UEFA-beker klaarspeelt tegen de huidige leider in de Zweedse competitie.

Voorbijgestreefd

Als we zoeken naar de oorzaken van de malaise, komen we vreemd genoeg terecht bij de fundamenten van de Belgische successen uit het verleden. Een stevige defensie koppelen aan karakter en werkkracht is al lang voorbijgestreefd, maar weinig Belgische coaches lijken willen afwijken van deze verworvenheden. In de Jupiler League is het namelijk nog altijd een beproefd recept, maar met inzet en organisatie kom je niet ver op internationaal vlak.

In Europa kan je pas doorstoten als je één doelpunt meer maakt dan de tegenpartij. Nog nooit heeft een ploeg een Europese beker gewonnen door enkel en alleen de nul te houden. We moeten dus allereerst af van deze vastgeroeste mentaliteit die ons buiten de top vijftig van de FIFA-wereldranglijst heeft gebracht. Aanvallen wordt meer dan ooit de beste verdediging. Cercle Brugge was afgelopen seizoen hiervoor het grote voorbeeld.

Buitenland

Ten tweede zoeken onze clubs, in plaats van te investeren in de eigen jeugdopleiding, maar al te vaak naar versterking in het buitenland. Niemand zal klagen over het aantrekken van topspelers als Ruiz, Frutos en andere Boussoufa's. Er lopen echter teveel spelers van vreemde herkomst op de Belgische velden rond, die de deur naar de eerste ploeg voor veel van onze talentrijke jeugdspelers barricaderen.

Jongeren zijn de toekomst van het Belgisch voetbal, en een goed uitgebouwde jeugdopleiding dus de sleutel tot succes. Het kortetermijndenken zal plaats moeten maken voor een uitgewerkte visie op de lange termijn. Steeds meer mensen lijken dit te beseffen en de eerste stappen naar een beter beleid hieromtrent worden dan ook genomen. Geen dag te vroeg. Pas als de clubs hun voordeel uit de jeugdopleiding kunnen halen, zullen ze er het nut van inzien.

De overvloed aan buitenlandse spelers remt het groeiproces van heel wat jeugdspelers af. Kinderen moeten terug vrij en aanvallend kunnen voetballen. Alles moet in het teken staan van de techniek. Om de spelertjes die techniek bij te brengen, moeten clubs voltijdse jeugdtrainers inschakelen. Deze fulltime jeugdtrainers kosten echter meer dan gewone jeugdtrainers. Dat belet veel clubs om erin te investeren.

Zwitserland

Dat hervormingen op het gebied van het jeugdbeleid wel degelijk zijn vruchten kunnen afwerpen, bewijst Zwitserland. De Zwitserse profclubs zijn inmiddels verplicht minimum drie fulltime jeugdtrainers in dienst te hebben. Deze gekwalificeerde coaches moeten zich enkel en alleen om de jeugd bekommeren. De recente resultaten van de Zwitsers op de jongste jeugdkampioenschappen spreken dan ook boekdelen.

En er is ook hoop voor België. Enkele van onze talentvolle jongeren bewezen vorig jaar nog dat hun clubleiding het bij het verkeerde eind heeft. De nationale beloften speelden de pannen van het dak op het Europees Kampioenschap in Nederland. Benieuwd of zij op de Olympische Spelen het blazoen van de Rode Duivels kunnen opfrissen. Te beginnen vanavond, tegen Brazilië.

Pieter ROMBOUTS

MEER VOETBALNIEUWS