Waterverbuik in Antwerpen dit jaar gedaald

Waterverbuik in Antwerpen dit jaar gedaald

Waterverbuik in Antwerpen dit jaar gedaald

Print
Antwerpen - De Antwerpse Waterwerken (AWW) verwachten in 2008 een daling van vijf procent in het waterverbruik of twee miljoen kubieke meter. De oorzaken zijn het slechte weer, de waterfactuur en het zuiniger waterverbruik van de Antwerpenaar. Opmerkelijk is dat 1.500 Antwerpenaars weigeren een watermeter te laten plaatsen.

De dalende trend in het waterverbruik in Antwerpen is al enkele jaren bezig, maar meestal schommelde die rond de twee procent. AWW-directeur Pascal Bejstrup voorspelt voor dit jaar een daling van maar liefst vier à vijf procent.

Zuiniger

”Als ik juni vergelijk met vorig jaar, dan zakte het waterverbruik bij de particulieren zelfs met zeven procent. Het minder goede weer speelt een belangrijke rol. En met de integrale waterfactuur denken de klanten dat de waterprijs is gestegen. Ze beseffen niet dat de stijging te maken heeft met de riooltaks en de waterzuiveringsbijdrage. Antwerpenaars gaan zuiniger om met hun water. De prijs voor ons water is 1,28 euro per kubieke meter of 1.000 liter. AWW is nog steeds één van de goedkoopste watermaatschappijen in België.”

Sinds 2007 zijn bijna alle wateraansluitingen uitgerust met een meter. Ook dit maakt de klanten meer bewust van hun waterverbruik. ”In vergelijking met het forfaitair bedrag hebben we door de bemetering dertig procent minder inkomsten uit de leveringen van water aan particulieren.”

Voorzichtiger

Watermaatschappij Pidpa is voorzichtig met voorspellingen naar het waterverbruik voor dit jaar. ”Ook wij zien een daling van ongeveer vier procent”, zegt Alain T’Syen van Pidpa. ”Maar het is te vroeg om al voorspellingen te maken voor heel 2008. Een mooie nazomer kan nog een groot effect hebben.”

Water afsluiten

Opmerkelijk is dat 1.500 Antwerpenaars weigeren een watermeter te plaatsen of te laten plaatsen, hoewel dit wettelijk verplicht is. ”Tot eind 2007 plaatsten we de meters gratis”, zegt Bejstrup. ”Mensen weigeren omdat ze beseffen dat ze met een meter meer zullen moeten betalen, bijvoorbeeld grote gezinnen. Via de Lokale Adviescommissie hopen we deze mensen nog te overtuigen. Anders moeten we het water afsluiten.”

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio