Schooldirecteur leeft een week als astronaut

Schooldirecteur leeft een week als astronaut

Schooldirecteur leeft een week als astronaut

Print
Johnny Plevoets, directeur van de Katholieke centrumscholen Sint-Truiden, is net terug van de Verenigde Staten. Na zijn deelname in 2006 aan het basisprogramma werd hij dit jaar geselecteerd om deel te nemen aan het prestigieuze ‘Advanced Space Camp’, een ruimtekamp voor gevorderden in Huntsville, Alabama en in het Kennedy Space Center in Florida.

Johnny Plevoets, geboren en getogen Nieuwerkerkenaar, was de enige Belg in de groep van 32 geselecteerden: 21 uit de VS, 1 uit Australië, 3 uit Indië en 7 Europeanen. De organisator was Honeywell, een leidinggevend bedrijf op het gebied van technologie, met name luchtvaartproducten en –services, meet-, regel- en besturingstechnologie.

Johnny Plevoets is al sinds de maanlanding in 1969 gefascineerd door ruimtevaart. Die passie wil hij nu overbrengen op leerkrachten en leerlingen. “Ik wil leerlingen sensibiliseren en motiveren voor wetenschap en technologie. Onze leerlingen secundair onderwijs scoren namelijk goed voor die vakken, maar te weinig leerlingen kiezen ervoor om in die richting verder te studeren. Ruimtevaart is een dankbaar domein om wetenschap en technologie populair voor te stellen.”

Gewichtloos

Het programma was intensief en gevarieerd. “We kregen informatie over het toekomstige programma van de NASA: de nieuwe generatie Ares-lanceerraketten en nieuwe bemande vluchten naar de Maan, gepland rond 2015. Voorts stonden er tentoonstellingen over ruimtevaart, simulatie van een ruimtemissie en een lancering van een shuttle op het programma. Spectaculair waren ook de ervaring van gewichtloosheid op een diepte van 12 meter onder water, en de proef in een centrifuge om het effect van een verhoogde zwaartekracht te ervaren. Het hoogtepunt was een tweedaags bezoek aan Kennedy Space Center in Florida. We maakten kennis met de lanceerplatforms, met het gebouw waar de raketten geassembleerd worden, waar de astronauten de laatste dagen voor een lancering doorbrengen,… Het was een geweldige ervaring. Alleen al het vertoeven in een internationaal gezelschap gedurende 10 dagen, met allemaal gemotiveerde leerkrachten, was de moeite waard. We vormden snel een hechte groep van vrienden. Nu is het de bedoeling de opgedane ervaring over te brengen naar onze leerlingen”, zegt Johnny Plevoets.

Nu in het nieuws