Ondergedoken Karadzic had vriendin en stamcafé

Het geheime leven van Radovan Karadzic in de Servische hoofdstad Belgrado omvatte een nieuwe vriendin, een stamkroeg en een nepfamilie in de Verenigde Staten. Woensdag liet de gearresteerde Karadzic zijn witte baard afscheren: hij is weer de oude.

pirombouts

Radovan Karadzic gebruikte de openbaarheid om zich te verbergen. Steeds meer details werden gisteren bekend over zijn merkwaardige bestaan als publieke verstekeling.

"Een held"

Zo bezocht Karadzic - onder zijn nieuwe naam Dragan Dabic en getooid met zijn monumentale witte baard - geregeld een buurtkroeg in de stadswijk Novi Beograd, waar hij een appartement huurde. In café Het Gekkenhuis hangen boven de tapkast de foto’s van de Bosnisch- Servische oorlogsmisdadigers Ratko Mladic en... Radovan Karadzic.

Kroegbaas Misko Kovijanic is apetrots dat hij de dokter onder zijn vaste klanten heeft gehad. De vermomde Karadzic dronk graag een glas rode Montenegrijnse wijn. “Al wist ik niet dat hij dat onder zijn eigen portret deed. Nee, natuurlijk hebben we hem niet herkend. Ik vind het jammer dat ze hem te pakken hebben gekregen. Voor ons is en blijft Karadzic een held.”

Partner

Zoran Pavlovic maakte de website voor de artsenpraktijk waarvan dr. Dragan Dabic - alias Karadzic - een partner was. “Hij was een vriendelijke man met een zachte stem. Hij bracht ooit zijn vriendin mee, of tenminste een vrouw die hij als dusdanig voorstelde. Ik ben een keer in zijn flat in Novi Beograd geweest. Daar zag ik een ingelijste foto van vier jongens, met gele basketballshirts van de L.A. Lakers. Hij zei dat het zijn kleinkinderen in Amerika waren.”

Volgens collega’s bij het magazine 'Gezond Leven' kwam dr. Dabic niet zo vaak op de werkvloer. “Hij stuurde zijn stukken liever door. Hij ging erg op in zijn spirituele visie op geneeskunde", klinkt het op de redactie.

Gebed

"Dabic schreef over het belang van gebed - hij noemde dat orthodoxe meditatie. Hij zei dat hij dat bij de monniken had gezien. Hij zag er met zijn baard ook uit als een monnik”, stellen ze op de redactie.

Dinsdag bestelde Radovan Karadzic de gevangeniskapper in zijn cel. Hij liet zich kortwieken en zijn baard afscheren. “Hij ziet er weer precies uit als vroeger, alleen ouder,” aldus zijn advocaat Sveta Vujajic. De advocaat maakte bekend dat Karadzic, als hij aan het Joegoslavië- tribunaal in Den Haag wordt uitgeleverd, zichzelf zal verdedigen zoals de in gevangenschap overleden Slobodan Milosevic dat deed. De uitlevering is voorwerp van een beroepsprocedure die in principe een week kan duren.

Mladic

De aanhouding van Karadzic werd mogelijk nadat de recente verkiezingen een overwinning brachten voor de pro-Europese partij van president Boris Tadic. Volgens de Britse krant Daily Telegraph zou de beslissende tip over de verblijfplaats van Karadzic zijn gegeven door niemand minder dan... zijn voormalige rechterhand Mladic. Die zou zichzelf daarmee uitstel van executie bezorgd hebben.