"Graspop 2008: Metal is not dead"

Menig metalliefhebber zal afgelopen weekend zijn hart hebben kunnen ophalen op hét jaarlijkse metalfestival van België, Graspop Metal Meeting. Dit jaar zat het weer voor een keer mee, wat niet alleen de sfeer ten goede kwam maar ook de opkomst. In stijgende mate, zakten dag na dag meer en meer fans af naar de festivalweide te Dessel. Op de laatste dag werden er niet minder dan 55.000 mensen geteld en zag men het in de ticketverkoop zelfs stop te zetten.

- door burgerjournalist William Blommaert

Vrijdag 27 juni was een dag die de opening zou vormen tot de grootste Graspop tot nu toe. Bands zoals Saxon, Def Leppard en Whitesnake kwamen aan bod met als niet te vergeten afsluiter van de eerste dag, Judas Priest, toch wel een van de grondleggers van het genre. Niet enkel de grote namen kwamen naar voren, ook Steak Number 8. Deze Belgische groep, bestaande uit vier jongens van nog geen 16, was tevens ook de winnaar van Humo's Rock Rally. Toch wel een hele prestatie om dan op Graspop te mogen komen spelen.

Kiss

Dag 2, zaterdag stond in het teken van Kiss. Overal waar je om je heen keek zag je wel een of andere fanshirt van deze anciens, maar toch niet vergeten rocksterren. Niet alleen zij stolen die avond de show, maar eerder daarop waren ook nog Cavalera Conspiracy en Iced Earth aan de beurt. Een niet te missen spektakel die avond, velen zullen er nog veel aan terugdenken deze oldschoolers terug aan het werk te hebben gezien. Het bezoekersaantal was dan ook al gestegen naar 50.000 mensen, het record was reeds verbroken.

Maar het was nog lang niet voorbij. Al headbangend baanden duizenden mensen zich naar de weide voor de laatste dag die er zeker geen was om uit het oog te verliezen. Rond de middag begon het met groepen als Rotting Christ en Rose Tattoo. Een van de favorieten was toch wel het Britse Bullet for my Valentine dat op korte tijd toch enorm veel populariteit heeft gekregen. Maar bij In Flames kreeg men toch wel de kans op een nooit geziene ervaring. Bij een prille zonsondergang speelde deze Zweedse band in op de weide, de festivalgangers waren gewoon helemaal in de ban.

Iron Maiden

Kort daarop kon men nog zo'n Zweedse topper aanschouwen, namelijk Arch Enemy, weer zo'n naam die niet weg te schrijven is uit de hedendaagse metalscene. Als afsluiter van de dag was er Iron Maiden, die zoals altijd weer een spetterende show neerplaatsten. Ze waren zelfs zo vriendelijk om werkelijk te stoppen om "2 Minutes To Midnight", zoals hun befaamde single luidt. Wie er nog niet genoeg van kon krijgen, kon nog genieten van de coverband Action in DC, die nummers coverde van AC/DC.

En zo vertrok het grootste publiek ooit op Graspop huiswaarts, nog altijd nagenietend van een muziekstijl die lang nog niet uitgeteld is. Integendeel, zoals Bruce Dickinson zei: Metal is growing, Metal is on its way to the top!

Nu in het nieuws