"Rock Werchter, naast het podium!"

Er verschenen al meer dan voldoende artikels over hoe goed of slecht sommige artiesten het er op het podium van af hebben gebracht, dus moet er maar eens wat geschreven worden over alles wat zich naast het podium op een festival als Werchter plaats vindt.

pirombouts

- door burgerjournalist Thierry Vlaeminck

De camping

Als je bedenkt dat er zoveel van de festivalgangers hun tentje willen opzetten kan je je wel voorstellen dat dit niet zonder toezicht kan. Al snel zou er door de chaos van piketten en touwen geen doorkomen aan meer zijn. Daarom zijn alle campings ingedeeld in strakke rasters waar tenten mogen staan met daartussen kaarsrechte brandgangen van minstens 5 meter breed die absoluut vrij gehouden moeten worden. Geloof het of niet, maar de rockende campeerder hield zich perfect aan deze voorschriften.

Van wantoestanden betreffende hygiëne en comfort is er ook geen sprake meer. Per camping vindt men een paar dozijn mobiele WC's die redelijk proper gehouden worden. Daarnaast een aantal wasbakken. Natuurlijk zijn er nooit voldoende WC's en wasbakken voor enkele duizenden campeerders, maar wie zijn was- en plasbehoeften een beetje plant, heeft haast nooit een lange file voor zich staan. Ook is er een kamp opgericht waar men zich, tegen een kleine betaling, een frisse douche kan trakteren. Wat een luxe toch?

Poker

Wie denkt dat de camping er enkel is om te slapen vergist zich trouwens helemaal. Velen blijven hier tussen hun favoriete optredens door om met zelf meegenomen drank en eten verder te feesten tegen democratische prijzen. Ook hier heeft de toenemende Poker-rage zijn opmars gemaakt: vele groepen vrienden hebben een party-tentje opgezet met daaronder een heus pokertafeltje met daarrond klapstoeltjes.

Door de overvloedige drank gooien velen hier ook alle remmen los. Zo ontstaan vanzelf kleine feestjes die de meest absurde taferelen doen ontstaan zoals een gitarist die alsof verliefd een ballade zingt voor een goede vriend, die hier zeer bizar op ingaat...

De promenade

Tussen de campings en de festivalweide ligt de promenade waarop een kleine 200 standjes, meestal uitgebaat door lokale verenigingen, opgesteld staan. Hier vindt met eten, drinken en andere merchandising zoals T-shirts tegen wat meer democratische prijzen dan op de weide zelf. Dit is dan ook de ideale plek voor de festivalgangers die niet genoeg eten en bier (en andere dranken) bij zich hebben om 4 dagen door te komen.

Nieuw dit jaar is de aanwezigheid van een heuse mini-Carrefour waar men essentiële zaken kan kopen zoals bijv. groenten, kant en klaar maaltijden, melk en ontbijtgranen. Om niet te concurreren met de lokale standjes is er dan ook geen bier, sterke alcoholische dranken of frisdrank te verkrijgen. Opvallend was wel de afwezigheid van... mineraalwater.

De festivalweide

Wie tussen 2 optredens door even aan rust toe is kan dit ook op de festivalweide zelf op vele verschillende manieren. Zo hebben alle grote sponsors wel hun standje waar wat te winnen valt. Zo kan je jezelf laten besproeien en droogblazen op de Axe Dry stand, waar je door 2 bevallige promo-girls deo onder je oksels gespoten krijgt, en een stempel op je borstkas zie "Certified Dry" zegt. Ook het Coca-Cola Nursing Team oogste succes met de "verzorging" die ze toedienen aan de mensen op de chill-out weide waar iedereen haast languit in de zon ligt te bakken: een massage met zonnebrandcrème is altijd welkom!

In de cateringstandjes zelf kan je altijd terecht voor drank en versnaperingen. Opvallend is de uitbreiding van het assortiment: naast de verplichte friet, hotdog en hamburgers kan men er ook terecht voor oesters en Cava. Deze standjes hebben tot mijn verbazing bijzonder veel succes gehad. De rocker lust duidelijk ook wel eens een delicatesse!

Do feed the Rabbits!

Een festival als Werchter dat wil doorgaan als het beste festival ter wereld moet telkens opnieuw met nieuwe ideeën komen om deze naam waar te maken. Dit jaar was het thema duidelijk "Green". Overal staan speciale vuilbakken opgesteld op de weide in de vorm van konijnen en wortels waarin men onze verpakkingen hoort te deponeren.

Ook op de campings worden gratis PMD en restafval zakken uitgedeeld. Als men deze voor het einde van het festival op de info-stand vol binnenbrengt krijgt men trouwens een drankje aangeboden. Niet zeker dat velen hiervan op de hoogte waren. Ook dit jaar was de reeds beproefde formule terug van kracht: 20 lege bekers brengen naar de recyclage-stand = 1 gratis drankbon. Wanneer men een leeg bekertje achteloos op de grond gooit duurt het nooit lang voor één van de "aasgieren" deze reeds in zijn verzameling heeft gestoken.

Rock Werchter 2008, een succes?

Een festival valt of staat vaak met het weer. Toch mag men niet stellen dat het afwisselende weer in 2008 ook staat voor een afwisselend succes. Integendeel! Met 4 dagen onafgebroken hitte zou de staat van het publiek verre van zo goed zijn gebleven als nu op de slotdag. De sfeer en energie zat er nog steeds dik in. Volgens de security en Rode Kruis is deze editie zonder zware incidenten afgerond. De enkele dronken taferelen werden niet irritant maar eerder ludiek door omstaanders ontvangen.

MEER OVER Rock Werchter