"Buscemi feat. Squadra Bossa knalt op Rock@Edegem"

Terwijl in het laatste weekend van juni tienduizenden metalheads aan het headbangen waren op een Kempische wei, ging het in de zuidrand van Antwerpen er iets kalmer aan toe. Hoewel... De negende editie van het gratis festival Rock@Edegem stond weeral garant voor zon, rock en recycleerbare bekers.

- door burgerjournalist Danny Heroufosse

Rock & lol

Men neemt een vroege ZZ Top, een mondharmonicaloze El Fish en een cold shot Stevie Ray Vaughn. Dit gesmaakte brouwsel heeft zelfs een naam: Jack Daniel & The Hangovers. Deze lokale rockrallywinnaar kreeg de ongelofelijke eer om voor een quasi-leeg plein de boel op te starten. Met nummers zoals Going Down en Blood from a Stone ging bij de gelukkige aanwezigen zelfs het onderste kaakbeen naar beneden.

In de categorie 'versnelling hoger' kwamen we vervolgens uit bij Dieselrocker. Getrokken uit de plaatselijke kleileemgrond, beukten deze selfmade rockers zich doorheen hun setlist. Hoewel zij qua (stem)kwaliteit ver achter hun voorgangers hinkten, was hun inzet op zijn minst bezwetend te noemen.

Beats & Soul

Electrorock blijft een tricky bedoening. Soms erover, soms erop maar meestal er grandioos naast. Nudex blijft nog net binnen die gevoelige grens waarbij je naar de skip-toets wil zoeken. Als een vleesgeworden bastaardkind van Kraftwerk en Marilyn Manson kunnen zij als act wel tellen: in Bonux-witte kledij gestoken en afgewerkt met spacey zonnebrillen, lieten zij een wall of sound van beukende synths, heavy gitaariffs en stemvervormingen op het publiek los.

Het was daarna de beurt aan een funky soul potato genaamd Jim Cole. Iets groter dan een gemiddelde gitaar maar groots in zijn doen en laten. Zijn soft 'n' easy muziek ging er bij velen in als gesneden koek hoewel de meligheid ervan soms niet ver te zoeken was. Enkele bescheiden radiohitjes zoals Someday Charlotte en Things toonden aan dat er in België een kruisbestuiving rondloopt van Lenny Kravitz, Ben Folds, Justin Timberlake en Motown.

Rasta & vibes

Reggae uit Luik. Inderdaad, het kan. Maar niet zomaar iets of iemand. Panache Culture speelde namelijk al op Sfinks, Mano Mundo en Reggae Geel. Een paar adelbrieven om 'Irie! Irie!' tegen te zeggen. Hun eigenzinnige mix van reggae, ragga, dub en ska, was overgoten met een Arabisch tintje en kon menig jointroller bekoren. De vlam sloeg bij het publiek echter nog niet volledig aan. Zat die verdomde EK-finale dan er toch voor iets tussen?

Buscemi feat. Squadra Bossa (of was het andersom?) zette echter de kers op de taart. Met een mix van live-muziek, samples en een dj-set, creëerde een licht aangeschoten Dirk Swartenbroeckx toch dat eindpunt waar elk festival van droomt. Of hij nu zijn clubhit Seaside of gewoon samples van andere dance-nummers speelde, het bleef opzwepend. Een non-stop aan nu bossa, latin house, afro-grooves en drum&bass gaf de aanzet voor een klein volksfeest waarbij de plaatselijke jeugd zich niet onbetuigd liet.

Rock@Edegem blijft het jaarlijkse bewijs dat ook kleinere, gratis festivals hun plaats op de kalender verdienen.

(Foto's: www.be)

Nu in het nieuws