Een op de drie wil Vlaanderen bij Nederland

Vindt u dat Nederland en Vlaanderen moeten samengaan tot één land? Zo'n 33,7% is gewonnen voor het idee, maar een meerderheid van 66,3% ziet er niks in. Dat blijkt uit een internetpeiling die gisteren is gehouden op de website van Gazet van Antwerpen.

jvandermosten

4.609 surfers namen aan deze online-enquête deel. Bij de voorstanders polsten we ook naar een geschikte naam voor het nieuwe land, naar de potentiële hoofdstad, naar een geschikt staatshoofd en een bijhorende vlag en voetbalploeg.

Naam: Nederlanden, of combinaties zoals Vlaanderenland en Nedervlaanderen, werden het vaakst gesuggereerd. Als kwamer er ook enkele bizarre, zoals 'Reusel', 'Bolland' en 'Confederatie der Onranjeleeuwen' uit de bus.

Hoofdstad: Antwerpen of Amsterdam zijn de topantwoorden. Ook populair: Rotterdam (centrale ligging), Maastricht (grensstreek), Baarle (symbolisch) en Den Haag (politiek). Opvallend: Brussel wordt niet één keer vermeld. Om heibel te voorkomen opperen sommigen om een nieuwe hoofdstad te bouwen.

Staatshoofd: Een president geniet veruit de voorkeur. Als er dan toch een koning moet worden gekozen, komt het de Nederlandse prins Willem-Alexander het vaakst uit de bus. Prins Filip wordt slechts één keer genoemd. Anderen zien dan weer heil in een dynastieke oplossing zoals het eerstgeboren kind uit eht huwelijk van een Belgische prins met een Nederlandse prinses.

Vlag: De meest genoemde combinatie is een Vlaamse leeuw met een achtergrond in rood, blauw en wit of helemaal oranje.

Voetbalploeg: Het idee om beide nationale elftallen te laten samensmelten, vinden de meeste respondenten een uitstekend idee: het zieltogende Belgische voetbal zou er wel bij varen. Als naam opteren de meesten voor 'Oranje Duivels' of 'Oranje Leeuwen'.

Vastgoed

Jobs in de regio