"Misschien eten we er wel kat of hond"

Een groep leerlingen van het Provinciaal Instituut Voedingsbedrijven Antwerpen (PIVA) vertrekt vandaag naar China. De twaalf laatstejaars Toerisme zijn uitgenodigd om er de voorbereidingen van de Olympische Spelen van dichtbij te beleven.

ssimons

Behalve het Olympisch Park en het Olympische Vogelneststadion bezoeken de twaalf leerlingen ook de Grote Muur en de Verboden Stad. “Ze worden ondergedompeld in een van de oudste culturen ter wereld”, vertelt docent Jos Goris. “Tegelijk gaan wij onze stad en provincie voorstellen aan de Chinese leerlingen, die vrijwel niets van ons weten.”

Astrid Mulkens (18) uit Deurne is een van de gelukkigen die vandaag naar Peking vliegt. “Het wordt ongetwijfeld een spannende ervaring. We komen in een heel andere cultuur terecht, met een andere manier van denken. Maar ik denk wel dat het plezant wordt.”

Zes maanden geleden legden de leerlingen de eerste e-mailcontacten met hun ’pennevrienden’ van de hoog aangeschreven 55 High School. “Ik heb eigenlijk nog niet zo veel contact gehad met die jongen. Ik heb ook geen idee hoe hij leeft”, vertelt Fabian De Geest (20) uit Antwerpen. Het verblijf bij de gastgezinnen wordt dan ook een van de spannendste onderdelen van de reis. Joeri Van den Eynde (20) uit Mortsel: “Hun gezinssituatie is heel anders. De grootouders wonen bijvoorbeeld vaak mee in huis. En ze wonen ook veel kleiner.”

Toiletpapier

Ter voorbereiding kregen de jongeren alvast een introductie in Chinese gewoonten. “Ze vinden het onbeleefd als je je neus snuit aan tafel en toiletpapier mag je niet doorspoelen”, weet Astrid.

Fabian is erg benieuwd naar het eten. “Misschien krijgen we er wel hond of kat te eten?”, lacht hij. Over het grootste minpunt zijn de drie het roerend eens: “De vlucht van twaalf uur.”

Maar ook over het sanitair hebben ze geen al te beste verhalen gehoord. “Vooral de openbare toiletten zijn er naar het schijnt niet erg proper”, zegt Astrid. Fabian zit er niet mee in dat de Chinezen bewust bepaalde plaatsen willen vermijden. “Als ze iets niet laten zien, zal daar wel een goede reden voor zijn. Wat ik helemaal niet zie zitten, is dat die mensen blijkbaar heel vroeg gaan slapen. Dat gaat moeilijk worden.”

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio