Agressieve veelvraten zijn in aantocht

De wasberen zijn aan een opmars bezig. In Nederlands- Limburg werden ze al in het wild gesignaleerd. Wallonië kampt al enkele jaren met overlast, veroorzaakt door deze uitheemse veelvraten. En binnen twee jaar is de wasbeer hier, voorspelt het Platform Biodiversiteit.

ssimons

Het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum in Heusden-Zolder vangt jaarlijks een paar wasberen op. Dat zijn geen migrerende dieren, denkt Rudy Oyen. “Waarschijnlijk zijn ze ontsnapt uit gevangenschap. Wasberen zijn zeer inventief en nieuwsgierig.” Ook particulieren die wasberen houden - wat overigens verboden is - “dumpen” het dier soms in de natuur. “Want een wasbeer stinkt, bijt en is aggressief”, aldus Oyen.

Bedreiging

Al doet zijn schattige uiterlijk het tegendeel vermoeden, de wasbeer is een roofdier dat een bedreiging vormt voor ons ecosysteem, zegt Ghislain Mees van het Agentschap voor Natuur en Bos. “Hij heeft hier geen natuurlijke vijanden en vormt een bedreiging voor zowat alle leven op de grond: steenuilen, vogeleieren, kikkers en salamanders, maar ook bunzings en steenmarters.”

Oorspronkelijk komen de dieren uit Noord- Amerika. In de jaren dertig van de vorige eeuw werden ze geïmporteerd in Rusland en Duitsland. Daar zouden nu naar schatting een miljoen dieren leven.

Exotisch

Over maximum twee jaar is de wasbeer in Vlaanderen, schat Etienne Branquart van het Platform Biodiversiteit. “Er zijn in Wallonië geen maatregelen genomen om de populatie in te perken.” De wasbeer is in België een exotisch dier dat onder geen enkele wetgeving valt. De jacht is dus niet verboden. “Maar dat heeft geen zin. In Duitsland worden er jaarlijks tienduizenden afgeschoten, en dat volstaat niet. Bovendien is de wasbeer moeilijk te vangen. Het is een schuw nachtdier.”

Nu in het nieuws