"Pensioen moet 6% omhoog"

Pensioen moet 6% omhoog

"Pensioen moet 6% omhoog"

Print
“De pensioenen moeten bovenop de klassieke indexering gemiddeld met 6 procent naar omhoog tegen 2013. Tegen dan moeten we ook mikken op een minimumpensioen van 1.050 euro netto voor zowel werknemers als zelfstandigen. En de tweede pijler moet een echte tweede pijler worden voor iedereen.” Dat zegt minister van Pensioenen Marie Arena.

Nieuwe maatregelen

Arena wil tegen 2013 drie heel concrete objectieven nastreven:

1. Het minimumpensioen - buiten index - moet worden opgetrokken tot 1.050 euro netto voor zowel werknemers (nu 956 euro) als zelfstandigen (nu 846 euro).

2. Alle pensioenen in de eerste pijler moeten gemiddeld met 6% omhoog, opdat de mensen hun vertrouwen in het wettelijk pensioen zouden behouden.

3. De solidariteitsbijdrage moet volledig afgeschaft.

De drie maatregelen samen kosten tegen 2013 net geen 2 miljard euro. Tegen het einde van deze legislatuur, in principe over drie jaar, wil Arena daar al 800 miljoen euro van gerealiseerd hebben. Of haar dat zal lukken, is afwachten. Haar voorstellen worden nu in werkgroepen besproken.

Hoe dan ook is een verhoging van de pensioenen een PS-prioriteit. En zoals men weet heeft de PS al laten weten dat er geen akkoord komt over BHV en een staatshervorming, zonder akkoord over een sociaal-economische agenda.

.

Nu in het nieuws