"Een politieke amateur, door velen gehaat"

Een politieke amateur, door velen gehaat

"Een politieke amateur, door velen gehaat"

Print
Het Amerikaanse Witte Huis heeft zich verontschuldigd voor enkele laatdunkende uitspraken over de Italiaanse premier Silvio Berlusconi. Berlusconi werd in een boekje afgeschilderd als een "politieke amateur, die door velen gehaat wordt".

De beledigende biografie van Berlusconi zat in een pakket dat werd uitgedeeld aan reporters die met Bush meereisden naar een top in Japan. Berlusconi kreeg het predikaat één van de meest controversiële leiders te zijn, van een land dat bovendien "bekend staat voor zijn corruptie".

Tony Fratto, woordvoerder van het Witte Huis, heeft nu de verontschuldigingen kenbaar gemaakt. "De tekst was beledigend voor Berlusconi en voor het Italiaanse volk," klonk het. "We verontschuligen ons voor deze fout. De tekst geeft niet weer hoe president Bush, de Amerikaanse regering en de Amerikaanse bevolking denken."

Daarmee zijn de plooien wellicht gladgestreken. Vorige maand nog noemde Bush Berlusconi - die de oorlog in Irak steunde - "een goede vriend". Berlusconi noemde Bush op zijn beurt "een vriend van hemzelf én van Italië".

.

Nu in het nieuws