Koraalriffen verdwijnen in meest verzuurde oceanen

Koraalriffen verdwijnen in meest verzuurde oceanen

Koraalriffen verdwijnen in meest verzuurde oceanen

Print
Koraalriffen hebben hulp nodig om de klimaatverandering te overleven. Of ze uiteindelijk blijven bestaan is afhankelijk van de reductie van de uitstoot die fossiele brandstoffen veroorzaken, zeggen experts.

“We zullen de komende decennia nog veel slecht nieuws horen over koralen”, zei Rich Aronson, voorzitter van de International Society for Reef Studies, deze week voor een publiek van 3.000 wetenschappers, natuurbeschermers en beleidsmakers tijdens het elfde International Coral Reef Symposium (ICRS) in Fort Lauderdale in Florida.

Koraalriffen ondersteunen 25 tot 33 procent van het zeeleven. Ongeveer een miljard mensen is voor zijn levensonderhoud direct en indirect afhankelijk van de riffen. Zeevogels en veel vissoorten ondervinden negatieve gevolgen van het verdwijnen van de riffen.

De meeste koralen beginnen af te sterven als de oceaantemperatuur stijgt met meer dan 2 graden Celsius. Volgens vrijwel alle berekeningen over toekomstige uitstoot zal dat gebeuren voor het jaar 2100. Gedetailleerde computerberekeningen laten zien dat alle koraalriffen de komende vijf jaar ernstig zullen verbleken.

IPS

.

Nu in het nieuws