Geerts eist audit over werking CC Zwaneberg

Sp-a-oppositieraadslid David Geerts stelt vast dat de werking van cultuurcentrum Zwaneberg zwaar verlieslatend is en eist daarom een audit en bijsturing van de werking. Volgens Jan Bourgeois, directeur van CC Zwaneberg, zijn er al een aantal maatregelen genomen en is de begroting van 2008 sluitend.

jvandermosten

”Voor 2006 was er een globaal tekort van meer dan 26.000 en in 2007 meer dan 25.000 euro. Als je daar de gemeentelijke dotatie van 69.000 euro bijrekent, bedraagt het tekort bijna 100.000 euro”, rekent Geerts. ”De personeelskosten bedragen 700.000 euro en de werkingskosten 150.000 euro. Jaarlijks komt daar 50.000 euro voor materieelvervanging bij.”

Actieplan

Geerts stelt vast dat zelfs grote publiekstrekkers als Wouter Deprez en Johnny Voners toch voor een verlies van respectievelijk 780 euro en 2.000 euro zorgen. Het gemeenteraadslid vreest voor de uitbreiding van het centrum, die op acht miljoen euro wordt geraamd, en een verdubbeling van de werkings- en personeelskosten. Daarom wil hij ”een concreet actieplan om grotere financiële fiasco’s te vermijden”.

Directeur Jan Bourgeois van Zwaneberg geeft de tekorten de twee jongste jaren toe. ”Het probleem zat er al jaren aan te komen. Maar voor 2008 hebben we een sluitende begroting ingediend dankzij maatregelen zoals het drukken van de brochurekosten, hier en daar een ticketprijsverhoging en een verhoging van de sponsoring.”

Stijging gages

”Een andere belangrijke factor is de enorme stijging van de organisatiekosten en vooral de gages van de artiesten. Zo hebben wij vorig jaar 375.000 euro aan gages betaald. De stijging van de ticketprijs kon de gageverhogingen niet volgen. Bovendien zijn de afspraken zo dat de risico’s voor 99 procent bij de organisatoren, wij dus, liggen. Als er winst is, wordt die afgeroomd door de artiesten”, zegt Bourgeois.

”De raad van bestuur van Zwaneberg heeft het gemeentebestuur eenparig geadviseerd haar financiële verantwoordelijkheid op te nemen”, geeft de directeur nog mee. Een en ander heeft geen gevolgen voor de programmatie. ”Momenteel hebben wij al meer dan 1.700 abonnementen verkocht. De vooruitzichten zijn op dat vlak beter dan ooit.”

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio