Kinderziektes oproepsysteem brandweer kosten mensenlevens

Kinderziektes oproepsysteem brandweer kosten mensenlevens

Kinderziektes oproepsysteem brandweer kosten mensenlevens

Print
Het nieuwe oproepsysteem van de brandweer staat nog niet op punt. Brandweerkorpsen verliezen kostbare tijd omdat het verkeerde korps naar een incident wordt gestuurd. De provinciegouverneurs van Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen willen het systeem aanpassen.

De tekortkomingen kwamen aan het licht na een fataal ongeval in Teralfene, tussen Aalst en Geraardsbergen. Een vrouw reed in de Dender. De brandweer van Asse en de civiele bescherming van Liedekerke werden naar de Dender gestuurd. Maar beide beschikken niet over een duikersploeg. Via het nieuwe oproepsysteem werden de duikers gewaarschuwd. Maar daar liep het mis.

Een duikersploeg uit Aalst, dat op elf kilometer van de plaats van het ongeval ligt, werd opgetrommeld, terwijl het korps van Denderleeuw, dat op twee kilometer ligt, ook over een duikersploeg beschikt.

Volgens de brandweercommandant van Denderleeuw heeft het oproepsysteem gefaald. Was de hulp sneller aanwezig, dan kon de vrouw misschien nog gered worden.

De provinciegouverneurs van Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen willen de computersystemen aanpassen zodat het in de toekomst ook rekening zal houden met de bijzondere capaciteiten van de korpsen.

.

Nu in het nieuws