Zwaarste vertrekweekend voor Belgen staat voor de deur

Zwaarste vertrekweekend voor Belgen staat voor de deur

Zwaarste vertrekweekend voor Belgen staat voor de deur

Print
Vanaf morgen begint een zwaar vertrekweekend voor vakantiegangers uit België en Frankrijk. Naast de Vlaamse Feestdag, de Franse Nationale Feestdag, is het dit weekend ook een eerste wisselweekend naar de kust en bovendien vertrekt de bouwsector met vakantie. Dat meldt automobilistenvereniging VAB.

Vooral de provincies Antwerpen en Limburg zijn erg actief in de bouwwereld en van hieruit valt dan ook de grootste drukte te verwachten. Maar ook heel wat bedrijven die gelinkt zijn aan de bouwsector, sluiten dan de deuren voor de jaarlijkse vakantie.

Heel wat Vlaamse bedrijven geven vrijaf op 11 juli. Hierdoor hebben veel mensen de kans om ofwel een dagje vroeger op vakantie te vertrekken, ofwel een verlengd weekend te plannen of gewoon om er een dagje op uit te trekken bij mooi weer.

Donderdag 10 juli is er vermoedelijk al een iets vroegere en zwaardere avondspits.
Vrijdag 11 juli verwacht VAB een relatief rustige ochtendspits, maar in de loop van de late ochtend zal de drukte gestaag toenemen.
Zaterdag 12 juli vertrekken diegenen op vakantie die vrijdag geen vrije dag hebben. Ook dan is een massale rush naar de vakantiebestemmingen te voorzien omdat dan het grootste gedeelte van de bouwsector op vakantie zal vertrekken.
Zondagochtend 13 juli lijkt zowat het enige rustpunt tijdens dit weekend te worden.

Frankrijk

De Nationale Feestdag, de Quatorze Juillet, valt dit jaar op een maandag. Hierdoor ontstaat een verlengd weekend waar heel wat Fransen gebruik van zullen maken om er op uit te trekken.
Vrijdag 11 juli zal het vanaf de middag erg druk worden rond Parijs en in de Rhônevallei (omgeving Lyon).
Voor zaterdag staat een erg drukke dag op het programma, zelfs met topdrukte in de Rhônevallei.
Maandagmiddag wordt het erg druk rond Parijs en in het westen en noorden van Frankrijk.

Net als in België moet u bij mooi weer de verkeersstroom in Frankrijk aanvullen met heel wat dagjesmensen. Ook zullen heel wat landgenoten de Franse wegen bevolken op weg naar de zon aan de Côte d'Azur of op doortocht naar de Spaanse zon.

Nederland.

Het zijn de scholen uit het voortgezet onderwijs uit het midden van het land waar de vakantie begint. Maar ook uit de regio-zuid, waar de vakanties het weekend voordien al begonnen, zullen heel wat vakantiegangers de weg op gaan. Die verwacht VAB zeker op zaterdag richting kust en Ardennen.

Duitsland

In Duitsland zijn het de inwoners van de deelstaten Sachsen, Sachsen-Anhalt, Niedersachsen die op vakantie vertrekken. Deze voornamelijk oostelijk gelegen deelstaten zullen in eigen land ook in noordelijke richting (Scandinavië) grote invloed op het verkeer hebben.

Oostenrijk en Zwitserland

Net als tijdens de voorgaande weekends zullen er hier vooral problemen ontstaan aan de klassieke knelpunten zoals de Gotthardtunnel en de grensovergang Chiasso in Zwitserland en de Katschberg- en Tauerntunnel in Oosternrijk. Wachttijden rond 4 uur zijn mogelijk.

.

Nu in het nieuws