G8 blijft exclusieve club

De Groep van Acht (G8) blijft voorlopig een exclusieve club van belangrijke industrielanden. Of tijdens de vergadering volgend jaar in Italië een besluit wordt genomen over uitbreiding met Brazilië, China, India, Mexico en Zuid-Afrika, is een open vraag.

wverhaert

Dat bleek gisteren op de tweede dag van de G8-top in Toyako op het noordelijke Japanse eiland Hokkaido. Een hoge ambtenaar van het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken gaf aan dat de uitbreiding van de G8 niet op de agenda stond, maar “een deelnemer” aan de top kaartte het toch aan. Na een korte discussie bleek dat de meerderheid van mening was dat de huidige samenstelling van de G8 niet gewijzigd moet worden.

Een van de redenen was dat de G8 landen bijeenbrengt die deels dezelfde waarden delen, zei Kazuo Kodama, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook zou uitbreiding van de G8 een averechts effect hebben op de kwaliteit van de discussies.

Kodama wilde niet zeggen welk land de discussie over de uitbreiding van de G8 had aangezwengeld. Maar het voorstel zou afkomstig kunnen zijn geweest van de Franse president Nicolas Sarkozy of de Britse premier Gordon Brown. Van hen is bekend dat ze voor uitbreiding zijn.

Dialoog

De huidige structuur reflecteert de wereldwijde economische situatie uit de jaren zeventig. De eerste economische top werd in 1975 georganiseerd door de toenmalige Franse president Valéry Giscard d'Estaing. Aan die bijeenkomst deden zes landen mee: Frankrijk, West-Duitsland, Italië, Japan, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

Op de agenda stonden de internationale monetaire wanorde en de oliecrisis. De leiders verklaarden vastbesloten te zijn “hoge werkloosheid, de oplopende inflatie en ernstige energieproblemen” te overwinnen. Hoge energieprijzen zijn ook dit jaar een belangrijk thema op de top in Japan.

Hoewel de meeste G8-leden willen dat de club exclusief blijft, zijn ze het er over eens dat dialoog met enkele grote niet-G8-landen belangrijk is.

Bron: IPS

MEER OVER G8

Nu in het nieuws