Zes doden bij hevig vuurgevecht in Turkije

Zes doden bij hevig vuurgevecht in Turkije

Zes doden bij hevig vuurgevecht in Turkije

Print
Bij een vuurgevecht voor het Amerikaanse consulaat in de Turkse stad Istanboel vielen vanmorgen minstens zes doden. Woensdag raakte ook bekend dat drie Duitse bergbeklimmers een dag eerder in het oosten van Turkije gevangen werden genomen door Koerdische strijders van de PKK.

Rond 11 uur lokale tijd reden onbekenden in een wit voertuig in de richting van het consulaat in Istanboel. Plots openden ze het vuur op een bewakingspost aan de ingang van het complex. De bewakers schoten terug. Zeven minuten lang werd heen en weer geschoten.

Bij het vuurgevecht vielen er zeker zes doden. Volgens BBC overleden drie agenten en drie daders. Eén politieman stierf ter plaatse aan zijn verwondingen en twee collega's overleden in het ziekenhuis. Twee andere ordehandhavers raakten gewond. De Turkse televisiezender NTV meldt dat ook omstaanders geraakt werden door kogels. In het consulaat zelf raakte niemand gewond.

Drie Duitsers gegijzeld

Dinsdag werden drie Duitse toeristen gevangen genomen door opstandelingen van de PKK. De Koerden gijzelen de drie bergbeklimmers in de oostelijke provincie Agri.

In 2003 vielen er ruim 70 doden in Istanbul bij aanslagen op het Britse consulaat, een Britse bank en twee synagogen. Ondermeer de Britse consul overleefde die aanslag niet.

11 september

Na de aanslag van 11 september werd het Amerikaanse consulaat in Istanboel verhuisd van het centrum naar een buitenwijk van Istanboel. Het complex werd ondermeer beveiligd met controleposten, obstakels op de weg en een hoge muur.

.

Nu in het nieuws