Té hoge brandstoftoeslag = reis kosteloos annuleren

Om in de toekomst lastige discussies over brandstoftoeslagen te vermijden, pakt touroperator Thomas Cook in zijn winterbrochure uit met enkele strikte afspraken. Zo kunnen klanten kosteloos hun reis annuleren indien de prijsverhoging meer dan 10% van de totale reissom bedraagt.

wverhaert

De nieuwe regeling rond de brandstoftoeslagen kwam er na overleg tussen minster van Administratieve Vereenvoudigiging Vincent Van Quickenborne (Open Vld), consumentenorganisatie Test-Aankoop en de verschillende Belgische reisagenten en touroperatoren.

“De nieuwe afspraken moeten ervoor zorgen dat onze klanten een beter zicht hebben op de brandstoftoeslag”, zegt Claude Pérignon van Thomas Cook. “Ze moeten kunnen begrijpen waarom die er komt, en ook kunnen controleren of de toeslag gerechtvaardigd is.”

Concreet werd het volgende afgesproken:

  • Indien de kostprijs van kerosine met meer dan 15% stijgt, moet de klant een vooraf afgesproken bedrag extra betalen. Indien die kostprijs met meer dan 15% daalt, moet de klant een vooraf afgesproken bedrag minder betalen.
  • Er kan nog maar één brandstoftoeslag worden doorgerekend. De berekening gebeurt op basis van de gemiddelde kerosineprijs van de derde maand voor het vertrek.
  • Indien de prijsverhoging door de stijgende brandstofkosten meer dan 10% van de totale reissom bedraagt, kan de klant zijn vakantie kosteloos annuleren. Al geldt deze nieuwe regeling uitsluitend voor chartervluchten.